Slovenija: Da nema korupcije, svako bi godišnje mogao dobiti dodatnih 1.660 evra od države

Slovenija možda gubi i do 3,5 milijardi evra godišnje zbog korupcije, prema procenama, izjavio je Robert Šumi, predsednik Komisije za sprečavanje korupcije.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 06.12.2021.

17:00

Slovenija: Da nema korupcije, svako bi godišnje mogao dobiti dodatnih 1.660 evra od države
Foto: Shutterstock/Tatohra

On je to izjavio uoči Međunarodnog dana borbe protiv korupcije.

Procenjeni gubitak sredstava od 3,5 milijardi evra godišnje zbog korupcije iznosi 13,5 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP) Slovenije, rekao je on novinarima, prenosi agencija STA.

Da nema korupcije, kako je naveo, svaki pojedinac bi godišnje mogao dobiti dodatnih 1.660 evra od države, ili bi svaki penzioner mogao da prima dodatnih 460 evra mesečno.

Moglo bi da se izgradi više od 20.000 socijalnih stanova ili da država subvencioniše tople obroke za učenike osnovnih i srednjih škola tokom naredne 24 godine, rekao je Šumi, ističući da je zato važno da svaki pojedinac bude aktivan u sprečavanju korupcije.

Napominjući da je glavni cilj komisije sprečavanje korupcije, on je primetio da mnogi ljudi pogrešno smatraju da je njen zadatak i da goni i kažnjava počinioce, za šta su nadležni drugi državni organi.

Šumi je takođe rekao da je Komisija na čijem je čelu apelovala da se direktiva EU o zaštiti uzbunjivača što pre unese u slovenačko zakonodavstvo kako bi se stvorilo okruženje u kojem bi prijavljivanje korupcije i drugih nepravilnosti bilo lakše i bezbednije.

Ovogodišnji Međunarodni dan borbe protiv korupcije, pod pokroviteljstvom UN, obeležava se 9. decembra pod motom "Vaše pravo, vaša uloga, recite ne korupciji".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Podeli: