Svetska senzacija "preti" da ih vine u nebo

Analitičari veruju da će zbog serije broj pretplatnika u trećem i četvrtom kvartalu rasti iznad očekivanja.

Izvor: Poslovni dnevnik

Sreda, 20.10.2021.

15:16

Svetska senzacija
Ilustracija: Profimedia

Veliki uspeh koji je među gledaocima ostvarila južnokorejska distopijska serija "Squid Game" podstakla je spekulacije među investitorima da će Netfliks (Netflix) ovakav model stranog originalnog sadržaja iskoristiti za obnovu interesa potencijalnih pretplatnika.

Kako piše Rojters, sa 111 miliona gledalaca u samo 27 dana od lansiranja, niskobudžetna serija "Squid Game" postala je najuspešnija originalna serija u Netfliksovoj istoriji.

Ključni pokretač rasta

No, s finansijske je strane pokazala kako su bila opravdana Netfliksova ulaganja u inostrani sadržaj radi privlačenja novih pretplatnika na međunarodnom tržištu.

"Nastavljamo posmatrati međunarodno širenje kao ključni pokretač rasta broja pretplatnika, posebno na tržištima u nastajanju", napisali su u belešci klijentima analitičari kompanije Guggenheim.

U prvom polugodištu ove godine div streaminga objavio je najsporiji rast broja pretplatnika od 2013. usled zastoja u produkciji uzrokovanog pandemijom koronavirusa. Naime, u prvih šest mjeseci Netfliks je dobio svega 5,5 miliona novih korisnika.

S obzirom na to da je "Squid Game" postala takva globalna senzacija, analitičari veruju da bi broj novih Netfliksovih pretplatnika u celom svetu u trećem tromesečju mogao da nadmaši prognoziranih 3,8 miliona.

Serija bi trebalo da blagotvorno deluje na Netfliksove rezultate i u iduća tri meseca. Prema tvrdnjama Blumberga koji se poziva na interne dokumente, "Squid Game" trebalo bi da poveća vrednost kompanije za 900 miliona dolara.

Serija "Squid game" otkrila mračnu stranu Južne Koreje: Kako je živeti do guše u dugovima

Valja podsetiti da je Netfliks – nakon velikog skoka u prvom polugodištu 2020. zbog epidemioloških zatvaranja u praktično celom svetu – izgubio poslednjih nekoliko kvartala dobar deo tržišnog udela jer su se pojavili novi i agilniji konkurenti.

Na primer, Apple TV+, na krilima uspjeha serije "Ted Lasso", ove je godine povećao svoj udeo na globalnom striming tržištu za 75 posto, pokazuju podaci agencije Parrot Analytics, prenosi Poslovni dnevnik.

Rast od 16 posto

Apple TV+ trenutno drži 6,4 posto udela. Netfliksov najveći konkurent, Disney+, u svega dve godine prikupio je bazu pretplatnika od 116 miliona ljudi. U međuvremenu HBO Max u vlasništvu telekomunikacijskog diva AT&T-a povećao je svoja predviđanja globalnog rasta pretplatnika na 70 do 73 miliona do jula. Time sugeriše kako i dalje veruje u svoj model sadržaja na zahtev.

Netfliks je juče objavio rezultate, ali do zaključenja broja oni nisu bili poznati. Analitičari su očekivali da su prihodi u trećem kvartalu porasli 16,1 posto na 7,48 milijardi dolara, a zarada po deonici trebalo je da se zaustavi na 2,56 dolara.

Tokom ove godine, zaključno s cenom od petka, Netfliksova deonica na berzi je porasla 16 posto. Za ilustraciju, indeks S&P 500 u istom je razdoblju ojačao 19 posto. No, 33 od 45 analitičara koji prate Netfliks i dalje preporučuju kupovinu tih deonica.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Podeli: