Mogu da lete 11 sati i ponesu 10 tona: Srbija od Erbasa kupuje transportne avione C-295

Srbija je zainteresovana da kupi od "Erbasa" dva transportna aviona C-295.

Izvor: B92

Sreda, 13.10.2021.

21:12

Mogu da lete 11 sati i ponesu 10 tona: Srbija od Erbasa kupuje transportne avione C-295
Foto: Shutterstock/Renatas Repcinskas

Osim toga želi i još helikoptera H-145M pošto je devet ovih letelica, koje su vojska i policija već nabavile, uspešno prošlo sva testiranja i već se koriste.

To bi bio samo nastavak saradnje Srbije i "Erbasa" koji su uspeli, između ostalog, da od vazduhoplovnog zavoda "Moma Stanojlović" naprave regionalni servisni centar za "Gazele".

Da Srbija ima ozbiljne planove sa "Erbasom" i u budućnosti otkrio je ministar odbrane Nebojša Stefanović koji se povodom Međunarodnog sajma naoružanja I vojne opreme "Partner 2021" sastao sa nacionalnim direktorom za naoružanje Ministarstva odbrane Španije Santjagom Ramonom Gonzalesom Gomezom. Tom prilikom potpisan je Memorandum o razumevanju dva ministarstva o saradnji u oblasti industrije, naoružanja i opreme.

"Ovaj važan memorandum omogućiće da naša saradnja u budućem periodu bude intenzivnija. Dogovorili smo i konkretne korake. I očekujemo, naravno, potpisivanje ugovora i o nabavci dva transportna aviona C-295, koje će Srbija kupiti od Španije, odnosno od ’Erbasa’, kao i, naravno, nabavku većeg broja helikoptera H-145M", istakao je Stefanović.

Potpresednik Erbasa: Sa Srbijom uspešna saradnja

Potpredsednik "Erbasa" za južnu Evropu i Izrael Cezar Sančez hvali saradnju sa Srbijom.

"Kao deo našeg programa industrijske saradnje, Erbas i odbrambene institucije Srbije zajedno su radile na integraciji srpskog naoružanja na H145M. Ovaj projekat je uspešno završen testom u Srbiji i kvalifikacijom za "Erbas". To znači da je sistem sada dostupan za postojeće i buduće korisnike H145M", naglašava Sančez za "Blic".

Kako kaže, Srbija i Erbas su posebno sarađivale u vezi sa vazduhoplovnim zavodom "Moma Stanojlović".

"Obe strane su uložile ogromne napore da kvalifikuju zavod ’Moma Stanojlović, kao međunarodni centar za održavanje i rezervne delove za helikoptere Gazela i sada smo spremni da proširimo ovu saradnju i dodatno ojačamo poziciju "Mome Stanojlovića" na tržištu", apostrofirao je Sančez i dodao je da je obuka pilota za korišćenje srpskog naoružanja na helikopteru H-145M napredoval i da se očekuje da bude završena do kraja ove godine.

Sančez nije hteo mnogo da govori o zainteresovanosti Srbije za transportni avion "Erbasa" C-295.

"C-295 bi u potpunosti odgovarao vojsci Srbiji zbog svojih izuzetnih sposobnosti. Međutim, ne komentarišemo razgovore sa našim kupcima", rekao je Sančez za "Blic".

Inače, nabavka transportnih aviona C-295 u javnosti u Srbiji se pominje već šest godina.

Vojinović: C-295 zamena za "Antonove"

Urednik vazduhoplovnog portala "Tango Six" Petar Vojinović ističe za "Blic" da bi kupovina ovih aviona bila korisna.

"Nabavka novih transportnih aviona za RV i PVO Vojske Srbije je značajna stvar iz ugla jako bitne sposobnosti, a to je mobilnost. Prevoz trupa, tereta, moderniji avion za desant specijalnih snaga i podršku mirovnim operacijama. Dosadašnje "Antonove" koje smo imali potrebno je zameniti novijim letelicama i sada je gotovo izvesno da će to biti Erbasov C-295 koji se proizvodi u Španiji", podvlači Vojinović.

Srbija je devet "Erbasovih" helikoptera H-145M platila ukupno 105 miliona evra. Pet ovih helikoptera je pripalo vojsci, a četiri policiji. Sada se spominje mogućnost nabavke još ovih letelica.

"Ukoliko dođe do dodatne nabavke helikoptera H145M to će svakako biti prema dosadašnjim najavama iz Ministarstva odbrane. Princip je bio da se prvo nabavi manja količina radi privikavanja i integracije u jedinice i borbene upotrebe i doktrine RV i PVO. Erbasov helikopter je u vojnoj verziji adekvatna platforma za zemlju naše veličine, posebno ako se u budućim nabavkama njihove sposobnosti unaprede i na vođena oružja", zaključuje Vojinović.

C-295 može da nosi do 10 tona tereta

"Erbas" C-295 predstavlja dvomotorni turboelisni visokokrilni taktički transportni avion sa dva člana posade koji po nekoj savremenoj klasifikaciji a pre svega po nosivosti spada u lake transportne avione nosivosti do 10 tona tereta. Zvanične specifikacije kažu i da ima malu potrošnju goriva, da može ostati u vazduhu čak 11 sati.

U odnosu na konkurenciju ističe se njegova niska cena održavanja i korišćenja, uz maksimalnu efikasnost. C295 je takođe dizajniran da izvršava taktičke misije u letu na malim visinama sa minimalnom brzinom. Mnogi smatraju da predstavlja idealnu zamenu za familiju sovjetskih aviona An-24/26/32, holandski Fokker F.27, kanadske DHC-4 i DHC-5, kao i britanski Hs.748.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Podeli: