Zato su kupili Kolt

Kupovinom američke fabrike Češka Zbrojovka zadovoljiće uslov vojske SAD o nabavci samo domaćih proizvoda.

Izvor: Poslovni dnevnik

Utorak, 14.09.2021.

21:27

Zato su kupili Kolt
Foto: Shutterstock/Grzegorz Czapski

Čuveni proizvođač oružja CZG, Češka Zbrojovka, kupovinom američkog Kolta otvorio je vrata prodaji američkoj i kanadskoj vojsci, a time i znatnom rastu prihoda.

Kako piše Rojters, majskom akvizicijom Kolta vrednom 222 miliona dolara češka kompanija postala je ozbiljan konkurent velikim igračima na američkom tržištu oružja – Smith & Wessonu i Sturm Rugeru, prenosi Poslovni dnevnik.

Sa svojim fabrikama u SAD i Kanadi Kolt će Češkoj Zbrojovki dati kapacitete za proširenje proizvodnje izvan Češke, ali i omogućiti konkurisanje na tenderima nabavke američke vojske jer će ispunjavati preduslov proizvoda iz SAD.

"Kolt je važan korak u realizaciji našeg cilja dostizanja prihoda od milijardu evra do kraja 2025. godine”, izjavio je u intervjuu Rojtersu direktor CZG-a Jan Drahota. Zbrojovka je lane imala prihod od 570 miliona dolara, a kroz nekoliko godina bi po prodaji bila rame uz rame sa Smith & Wessonom koji zarađuje 1,1 milijardu dolara.

Analitičari smatraju kako je taj cilj možda i preambiciozan za češkog proizvođača jer će tražiti velika kapitalna ulaganja, piše hrvatski portal.

"Po mom sudu, taj cilj može biti ostvaren uz dva preduslova. Prvi je da potražnja za oružjem u SAD ostane snažna i nastavi rast, a drugi je da CZG dodatno proširi kapacitete, bilo kroz vlastita kapitalna ulaganja ili kroz dodatne akvizicije”, kaže Pavel Rijska, analitičar J&T banke.

Kako podseća Poslovni, Kolt čiji je revolver "The Peacemaker” jedan od simbola Divljeg zapada, našao se u stečaju 2015. nakon niza loših poslovnih odluka i gubitka ključnih ugovora s američkom vojskom. Kompanija se 2016. izvukla iz stečaja, a lane su prihodi porasli za četvrtinu.

Oko polovine prihoda Kolt je prošle godine ostvario od prodaje oružja američkoj vojsci i policiji (M&LE segment), a Drahota kaže kako u tom segmentu vidi “golem prostor” za rast brenda Češka Zbrojovka.

Analitičari češke Fio banke procenjuju da će udeo u američkim prihodima CZG-a akvizicijom Kolta porasti sa sadašnjih 10 na 50 posto.

Udeo prodaje oružja civilnom segmentu CZG-a sada iznosi 62 posto, a vojno-policijskom 38 posto. CZG je lane dobio ugovore o prodaji pušaka češkoj i mađarskoj vojsci te policijskim snagama Brazila i Kenije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Podeli: