Španci "iskopirali" Geneks kulu: Posle 17 godina završena najviša stambena zgrada u EU FOTO

Nakon 17 godina, izgrađena je zgrada Intempo u Španiji, visoka 198 metara.

Izvor: B92

Sreda, 21.07.2021.

16:46

Španci
Foto: Profimedia/AFP STORY BY ELODIE CUZIN

Najviša stambena zgrada u Evropskoj uniji nalazi se u letovalištu Benidormu, na obali Mediterana.

Sa 198 metara Intempo je najviša stambena zgrada u Evropskoj uniji, a njene kule bliznakinje mogu da se pohvale i najbržim liftom u Španiji, koji se kreće brzinom od 4,2 metra u sekundi i do najvišeg sprata stiže za 52 sekunde.

Neboderi u španskom odmaralištu Kosta Blanka mogu da se nadmeću sa Menhetnom ili Hongkongom, sa 80 blokova viših od 25 spratova, ali Intempovih 47 spratova ostavlja sve u senci, prenosi RTS.

Kule zgrade Intempo su na vrhu povezane konstrukcijom u obliku dijamanta, u kojoj je cena apartmana u penthausu oko dva miliona evra. Inače, početna cena za stan u ovoj zgradi je 257.000 evra.
Foto: Profimedia/AFP STORY BY ELODIE CUZIN
Odmarališta poput Benidorma podnela su najveći teret drastičnog pada inostranih posetilaca tokom pandemije koronavirusa. Ipak, 100 od 256 stanova u zgradi Intempo je unapred prodato - oko 60 odsto Špancima, a ostatak Rusima, Skandinavcima, Nemcima i Belgijancima.

Intempo je promenio više vlasnika, a trenutni vlasnik je fond SVP Global, kojji je platio 60 miliona evra za preuzimanje dugova zgrade od banke „Sareba“.

Inače, odmaralište Benidorm inspirisalo je crtača Betmena da radnju najnovijeg stripa smesti upravo tu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Podeli: