Vodeći naučnik kineske vlade iskren: Moguće da je pandemija korone počela curenjem iz laboratorije

Mogućnost da je pandemija Covid-19 počela curenjem virusa iz laboratorije ne može se isključiti, rekao je vodeći naučnik kineske vlade.

Izvor: index.hr

Utorak, 30.05.2023.

13:13

Default images
Foto: Shutterstock/Gorodenkoff

Stav virusologa i imunologa Džordža Gaoa suprotan je tvrdnjama kineske vlade, koja odbacuje svaku mogućnost da je virus proistekao iz laboratorije u Vuhanu koja je proučavala korona viruse.

Gao, bivši šef kineskog Centra za kontrolu bolesti (CDC), rekao je za Bi-Bi-Si Radio 4: "Uvek morate da preispitate sve. To je nauka. Ne odbacujte ništa“. On je sada predsednik Nacionalne fondacije za prirodne nauke Kine, nakon što je prošle godine napustio CDC gde je igrao važnu ulogu u odgovoru na pandemiju i istrazi porekla virusa.

Ne postoji konsenzus među američkim obaveštajcima

Kineska ambasada u Velikoj Britaniji saopštila je Bi-Bi-Siju da teoriju o bekstvu virusa iz laboratorije šire "antikineske snage”, da je "politički motivisana i naučno neutemeljena”, piše dpa.

Tu teoriju je u februaru takođe zastupao direktor FBI Kristofer Rej, koji je rekao da se virus "veoma verovatno“ širi na taj način, iako još uvek nema konsenzusa po tom pitanju među američkim obaveštajnim zvaničnicima.

WHO nastavlja istragu

Direktor Svetske zdravstvene organizacije (SZO) Tedros Adhanom Gebrejesus rekao je u martu da sve hipoteze o poreklu virusa "ostaju na stolu", preneo je Skaj njuz. "Želim da budem jasan da SZO ne odustaje od planova da identifikuje poreklo pandemije kovid-19“, rekao je tada Tedros.

Takođe u februaru, Njujork tajms je pisao da je američko ministarstvo energetike takođe zaključilo da je puštanje iz laboratorije najverovatniji uzrok pandemije, ali da nema čvrstih dokaza za tu tvrdnju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Podeli: