Poslednja šansa da se otkrije kako je nastao koronavirus: Kina negira da je iz njenih laboratorija

Svetska zdravstvena organizacija formirala je danas novu stručnu grupu za ispitivanje opasnih patogena koja je, kako sama ocenjuje, "poslednja šansa" da se utvrdi poreklo virusa SARS-CoV-2 i pozvala Kinu na saradnju.

Izvor: Tanjug

Sreda, 13.10.2021.

18:54

Poslednja šansa da se otkrije kako je nastao koronavirus: Kina negira da je iz njenih laboratorija
Foto: Profimedia

Prvi slučaj koronavirusa u ljudskoj populaciji registrovan je u kineskom gradu Vuhanu 2019. godine, a Kina je uvek negirala optužbe da je virus proistekao iz njenih laboratorija i saopštila da posete zvaničnika Svetske zdravstvene organizacije više nisu neophodne.

Svetska zdravstvena organizacija je imenovala 26 članova Naučno-savetodavne grupe za poreklo novih patogena, među kojima su Marion Kopmans, Tea Fišer i Jang Jungui, kineski stručnjak koji je učestvovao u zajedničkoj istrazi u Vuhanu, prenosi Rojters.

Predstavnica Svetske zdravstvene organizacije Marija van Kerkove izrazila je nadu da će Kina sarađivati sa novom misijom i da je potrebno tridesetak studija kako bi se utvrdilo kako je virus prešao sa životinja na čoveka.

Vodeći ekspert Svetske zdravstvene organizacije Majk Rajan rekao je da je ova nova grupa poslednja šansa da se utvrdi poreklo virusa koji je "zaustavio naš ceo svet".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Podeli: