Bolovi, mučnina, anksioznost, umor, depresija: Jedna bakterija može biti uzrok

Procenjuje se da je heliko bakterijom (Helicobacter plyori) inficirana polovina čovečanstva, ali se simptomi bolesti, infekcije koja napada sluznicu želuca, ne razvijaju kod svih. Tako neprimetno može da boravi u našem telu tokom celog života.

Izvor: Dnevno.hr

Sreda, 20.10.2021.

10:58

Bolovi, mučnina, anksioznost, umor, depresija: Jedna bakterija može biti uzrok
Foto:Shutterstock/Maridav

Osim u želudačnoj sluznici, može da se pojavi i u zubnim naslagama, ranicama u usnoj duplji, pljuvački i stolici. Kao i sve druge bakterije, veoma lako se prenosi preko nečistih ruku, zbog čega se u narodu i naziva bolest prljavih ruku.

Uzrok infekcije

Nedovoljno čista hrana, neispravna voda, kao i prljave ruke najčešći su putevi prenosa ove infekcije. Takođe, helicobacter pylori infekcija može da se prenese i metodom "usta na usta" sa zaraženih na zdrave osobe.

Najčešći simptomi su bolovi u želucu, kiselina, nadutost, slaba i otežana probava, mučnina, povraćanje, neprijatan zadah.

Neki pacijenti sa hroničnim gastritisom nemaju nikakvih problema, ali se oni, s druge strane, mogu intenzivirati ako, na primer, postoji čir na želucu povezan sa infekcijom. Osim jakog bola, koji je najdominantniji znak, dolazi i do gubitka apetita, a time i telesne težine, a u stolici ima i krvi, koja se javlja u oko 25 odsto slučajeva.

Postoje i drugi simptomi koji upućuju na to da se heliko bakterija nastanila u našem organizmu. To su: depresija, nedostatak energije i snage, anksioznost, hronični umor, nesanica, promene na koži. Intenzitet tegoba je različit, pa će tako kod nekih bolesnika preovladavati želučane smetnje, dok će drugi snažnije osećati indirektne simptome.

Povezanost sa rakom

Pored toga, prema najnovijim podacima, sve je veća udruženost helicobacter pylori i karcinoma ili (MALT) limfoma želuca. To daje novu, mnogo ozbiljniju dimenziju za ovu bakterijsku infekciju, naročito zbog toga što još uvek nije utvrđeno zašto se ove opake bolesti razvijaju samo kod pojedinih pacijenata.

Posebno je zabrinjavajuće što je među onima koji su inficirani bakterijom Helicobacter pylori četiri puta češća pojava karcinoma želuca.

Terapija

Terapija ove infekcije prvenstveno podrazumeva potpunu promenu ishrane i životnih navika. Treba jesti redovno i često, u manjim količinama, a pritom je neophodno da se izbegava jako začinjena i ljuta hrana, kao i konzumiranje alkohola.

Infekcija helikobakterijom može da bude udružena sa intolerancijom na gluten, pa bi bolesnik trebao da izbegava hleb, testenine, peciva, odnosno namirnice koje sadrže brašno od pšenice, pšenice ili ječma.

Takođe, u ishrani nisu poželjni soja i kravlje mleko, kao i kofein, alkohol, so, industrijski prerađena hrana, masno crveno meso i gazirana pića. Heliko bakterija u želucu svakako zahteva disciplinu i doslednost u ishrani.

Kako bi se izbegli neprijatni simptomi u jelovnik bi trebalo da se uvede i hrana bogata vlaknima poput voća i povrća, naročito jabuke, brusnicu, luk, celer, mahunarke, te laneno seme.

Od mesa treba izbegavati sve prženo, kao i roštilj. Poželjno je uvesti ribu najmanje dva puta nedeljno. Izbegavajte veštačke zaslađivače i šećere i potrudite se da jedete manje kiselo voće.

Moćno povrće – najbolji saveznik

Jedno istraživanje je pokazalo da je dovoljno samo 70 g brokolija dnevno da bi se koncentracija heliko bakterije smanjila za čak 40 posto. Potrebno je da ovaj režim ishrane sprovodite barem dva meseca.

Brokoli je namirnica koja daje gotovo sve neophodno za zdravlje, podmlađivanje i detoksikaciju organizma. Ona sprečava alergiju, prehladu, artritis, rak, dokazuju istraživanja, ali i bolesti oka, daje neophodnu energiju i vitalnost, a uz to pomaže i mršavljenju.

Ova infekcija se leči promenom ishrane, ali i medikamentima, stoga je za ozdravljenje ključna terapija dogovorena sa lekarom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Podeli: