Sreda, 20.02.2002.

19:00

GAMA: OEBS PODRZAVA DALJU INTEGRACIJU SRJ U EVROPU

Izvor: B92

Default images
Predsedavajuci OEBS, ministar inostranih poslova Portugalije Zaime Gama, izjavio je da OEBS u potpunosti podrzava program jugoslovenskih vlasti za dalju integraciju Jugoslavije u medjunarodne institucije. "Savezni ministar inostranih poslova Goran Svilanovic i Vlada su vrlo jasni i mi potpuno odobravamo njihov program za veliki napredak u 2002. u vezi sa integracijom u medjunarodne institucije", rekao je Gama na konferenciji za novinare u sedistu Misije OEBS u Beogradu. On je naveo da je u okviru dalje integracije SRJ punopravno clanstvo u Savetu Evrope od posebnog znacaja, kao i pristupanje Programu Partnerstvo za mir u ovkiru koga ce SRJ morati da izvrsi znacajne promene u cilju modernizacije vojske kako bi "vojni kapaciteti bili prilagodjeni potrebama demokratske odbrambene politike". Gama je izrazio nadu da ce u pregovorima oko Sporazuma o stabilizaciji i pridruzivanju EU, biti ostvaren napredak prelaskom iz postojecih okvira konsultativnih timova na visi nivo pregovora.

Upitan o stavu OEBS u vezi s redefinisanjem odnosa u Federaciji, Gama je naglasio da u pregovorima o redefinisanju odnosa Srbije i Crne Gore OEBS nema posrednicku ulogu, veci da je to nadleznost EU. On je dodao da je kao ministar spoljnih poslova zemlje-clanice EU upoznat s razvojem situacije i da ce razgovarati s predstavnikom EU Havijerom Solanom o svom boravku u Beogradu i Podgorici i najnovijim utiscima o toku tih pregovora. Gama je izrazio podrsku OEBS posrednickoj inicijativi EU i zelju za uspesno postizanje dogovora Srbije i Crne Gore, izrazivsi nadu da ce ti pregovori ubrzo krenuti u pozitivnom smeru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Podeli: