Utorak, 05.02.2002.

19:00

SKUPSTINA SRBIJE O LOKALNOJ SAMOUPRAVI

Izvor: B92

Default images
Skupstina Srbije u utorak je pocela raspravu o Predlogu zakona o lokalnoj samoupravi. Ministar pravde Vladan Batic rekao je u ime predlagaca da se poslo od prosirenja nadleznosti jedinica lokalne samouprave radi njihove vece funkcionalosti i efikasnosti, boljeg finansiranja, kao i tacnog definisanja odgovornosti nosilaca vlasti.

Jedna od novina u predlozenom zakonu je da je predsednik opstine ili gradonacelnik i nosilac izvrsne vlasti, kao i da se bira na neposrednim, tajnim izborima. Batic je rekao da ce prelazak na sistem gradonacelnika doneti i negativne pojave poput populizma, ali je dodao da je rec o minimalnoj ceni za modernizaciju lokalne vlasti. U predlozenom zakonu nema bitnih novina u sistemu finansiranja, ali ce opstinama sada u celosti pripadati prihodi od 5 poreza na promet, kao i deo prihoda od 3 naknade za koriscenje dobara od opsteg interesa. Odgovarajuci na primedbu da je bilo bolje sacekati donosenje novog Ustava, pa onda usvajati zakone o drzavnoj upravi i decentralizaciji, Batic je izjavio da ce zakoni biti lako usaglaseni s novim Ustavom. "Bilo je price izbori, pa Ustav, pa onda prica Ustav pa izbori, tako da mi to lici na cardak ni na nebu ni na zemlji, a opstine moraju da funkcionisu, interes gradjana je u pitanju. Kad dodje Ustav, ako budu bile potrebne neke korekcije, lakse je onda napraviti te korekcije, nego sad cekati kad ce biti Ustav jednog lepog dana, a za to vreme ne raditi nista", ocenjuje Batic.

Sef Poslanicke grupe DOS u Skupstini Srbije Cedomir Jovanovic izjavio je da je Predlogom zakona o lokalnoj samoupravi pocela reforma drzavne uprave u okviru vazeceg Ustava. "Cilj je napraviti efikasan aparat vlasti na nivou grada ili opstine. Secate se 1996. i problema koji su usledili nakon pobede na lokalnim izborima demokratskih snaga u nasem drustvu. Od toga trenutka je, zapravo, lokalna samouprava opterecena pritiscima Republike koje mi u ovom trenutku zelimo da uklonimo i u potpunosti oslobodimo prostor na tom terenu za stvaranje jednog modernog servisa koji ce stajati na usluzi gradjanima", kaze Jovanovic.

Potpredsednik DSS Dragan Marsicanin izjavio je da ce poslanici te stranke podrzati Predlog zakona u nacelu, ali da ce izneti sustinske zamerke koje se pre svega odnose na finansiranje opstine i organizaciju opstinske vlasti. "Za zakon u ovakvom obliku, na kraju, necemo glasati.

"Stvarna lokalna samouprava podrazumeva izvorne nadleznosti, i to ne uske izvorne nadleznosti opstina, odnosno jedinica lokalne samouprave, tome prilagodjene izvorne prihode, kojih u ovom zakonu takodje nema, i takvu organizaciju vlasti koja omogucava gradjanima da donose odluke o svim onim pitanjima koje su izvorne nadleznosti opstine i punu kontrolu nad radom lokalne vlasti. Toga svega u ovom zakonu nema, zato ce DSS podrzati zakon u nacelu, ali ce amandmanima predloziti izmene upravo u ovim oblastima", kaze Marsicanin.

Opozicione stranke u republickom parlamentu najavile su da ce biti protiv usvajanja Zakona o lokalnoj samoupravi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Podeli: