Petak, 14.12.2001.

18:00

KOLEGIJUM GENERALSTABA VJ RASPRAVLJAO O BUDZETU I HAGU

Izvor: B92

Default images
Na poziv predsednika Vojislava Kostunice, predstavnici Savezne i republicke vlade, kao i Kolegijum nacelnika Generalstaba Vojske Jugoslavije, u cetvrtak uvece razmotrili su pitanja funkcionisanja Vojske s posebnim osvrtom na probleme redovnog finansiranja. U zvanicnom saopstenju sa sastanka navodi se da je pokrenuto i, "u medijima sve prisutnije pitanje odgovornosti pripadnika VJ pred Haskim tribunalom". Ucesnici razgovora naglasili su da ce se "saradnja jugoslovenske vojske s Haskim sudom odvijati iskljucivo po zakonu, cime ce biti obezbedjena odgovarajuca zastita, i pripadnika VJ, i vitalnih drzavnih, posebno odbrambenih interesa".

Prema oceni vojnog analiticara Ljubodraga Stojadinovica na sastanku su verovatno razmotrena i pitanja kadrovskih promena u VJ, pre svega unapredjenja i penzionisanja. Stojadinovic u izjavi za Radio B92 kaze da je problem saradnje s Haskim tribunalom uvek aktuelan i da je zbog toga nemoguce izbeci razgovor na tu temu. Drzavni saopstava da ce biti postovan zakon o saradnji s Haskim tribunalom koji jos nije ni donet.

Ljubodrag Stojadinovic o tako intoniranom saopstenju sa sastanka iznosi sledeci zakljucak: "To je u stvari jedna vrsta principijelnog stava kome se nema sta zameriti, a proizaslog iz onog veoma nervoznog zahteva izaslanika Haskog tribunala koji je trazio da sto pre bude izrucena 'Vukovarska trojka', da se trazi Mladic u Srbiji i Karadzic ako je tu, i mislim da osim toga sto je samo po sebi pomalo dramaticno, nije bilo nikakve dodatne dramatike koja bi dovodila u pitanje ako ne redovnost, a ono bar uobicajen tok ovakvog sastanka", rekao je Stojadinovic. On ocenjuje da je sasvim logicno i normalno da se drzavni vrh sastane, pre svega zato sto je kraj kalendarske godine i zato sto treba utvrditi vojni budzet za narednu godinu. Predstavnici republickih i saveznih vlasti i Kolegijum Generalstaba zakljucili su da je obaveza svih da u sledecoj godini, u uslovima ogranicenog budzeta, obezbede funkcionisanje Vojske. Prethodnih godina, istice Stojadinovic, vojni budzet bio je dosta restriktivan. "Svakako da, na osnovu nekih mojih saznanja, Vojska i strukture koje su vezane za budzet jednostavno ne mogu da zavrse svoje poslove bez nekog rebalansa. S druge strane, drzava je tu postavila vrlo snaznu i odresitu restriktivnu branu i sad u tom smislu svakako valja traziti rezerve koje bi omogucile da poslovi koji su poceti budu zavrseni kako valja i da ljudi koji su na budzetu dobiju ona sredstva koja su neophodna da bi funkcionisali svi sistemi, da bi bile podmirene plate", istice Stojadinovic. Na sastanku su, pored Kostunice, ucestvovali i nacelnik Generalstaba Nebojsa Pavkovic, republicki premijer Zoran Djindjic, savezni premijer Dragisa Pesic, potpredsednik Miroljub Labus i savezni ministri odbrane i finansija Slobodan Krapovic i Jovan Rankovic.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Podeli: