Nedelja, 13.05.2001.

18:48

PAVKOVIC: VOJNA AKCIJA BI DONELA VELIKE ZRTVE

Izvor: B92

Default images
"U Oraovici se trenutno nalaze barikade, blokirani su putevi, a uocena su i minobacacki polozaji sa kojih se gadja vojska Jugoslavije", rekao je nacelnik generalstaba Vojske Jugoslavije Nebojsa Pavkovic za BK Televiziju, prenosi Radio B92. Odgovarajuci na pitanje da li ce vojska intervenisati na ove napade, Pavkovic je u emisiji "Nije srpski cutati" BK Televizije rekao da "vojnicka akcija u ovom slucaju verovatno bi imala za posledicu velike zrtve, mozda i civilne, i mislimo da se to mora prepustiti politici da zavrsi”.

Govoreci o mogucim sukobima prilikom ulaska jugoslovenskih snaga u zonu B kopnene bezbednosti general Nebojsa Pavkovic je rekao: “Mislim da medjunarodna zajednica, posebno KFOR i NATO, su ucinili dosta da ostvare uticaj na Siptare koji se tamo nalaze i sad samo od njih zavisi da li ce to ici mirnim putem kao u ostalim sektorima, ili ce doci do sukoba. Videli smo izjave koje daju zvanicnici iz NATO-a i iz UN gde ih pozivaju da se povuku, odloze oruzje, ali izjave njihovih komandanata je sasvim drugacije, i ponasanje sasvim drugacije".

O eventualnim zlocinima VJ, Pavkovic je rekao da je "Vojska Jugoslavije, prakticno, preduzimala sve ono sto je potrebno da se dosledno primene odredbe humanitarnog ratnog prava". "Mi ipak smatramo da smo jedna ozbiljna i organizovana vojska koja nikada nije cinila takve stvari. Vojnici, i svi pripadnici VJ, su bili na to ne samo upozoreni, nego su im bila predocena dokumenta kojih se moraju pridrzavati. Ovih dana nameravamo da izdamo jednu knjigu, zbirku tih dokumenata, koja ce zadrzati sve ono sto smo mi preduzimali na planu primene humanitarnog ratnog prava, od naredbi koje smo dobili od vrhovne komande, pa naredbi koje su izdavali komandanti armija, komandanti korpusa itd. Iz tih dokumenata cete videti koje smo mere preduzimali za zastitu civilnog stanovnistva", rekao je Pavkovicza BK Televiziju, prenosi B92.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Podeli: