Četvrtak, 12.04.2001.

17:37

CESID POSMATRA IZBORE U CRNOJ GORI

Izvor: B92

Default images
Portparol Centra za slobodne izbore i demokratiju Marko Blagojevic najavio je da ce ova organizacija imati 60 akreditovanih posmatraca koji ce, podeljeni u 20 mobilnih timova, na dan izbora 22. aprila obilaziti biracka mesta u Crnoj Gori. Prema njegovim recima, u cilju pokrivanja svih birackih mesta, CESID je stupio u partnerstvo sa Centrom za monitoring iz Podgorice, cijih ce 1.100 volontera biti angazovani na 1. 086 glasackih mesta na teritoriji Crne Gore. Upucen je i zahtev nadleznima u Crnoj Gori za pristup izvodima iz birackog spiska, koji do sada nisu bili predmet kontrole, rekao je direktor Centra za monitoring Zlatko Vujovic. “Svedoci ste da se u Crnoj Gori putem medija, saopstenja politickih partija i na pojedinim promotivnim skupovima, cesto potencira da je doslo do odredjenih nepravilnosti u birackom spisku, te da je centralni biracki spisak izvor brojnih neregularnosti koji bi eventualno mogli da dovedu i do ponistenja izbora. Mi zelimo sami da se uverimo da li je bilo nepravilnosti, da ukoliko ih je bilo ukazemo na njih, kao i da procenimo kokliko je obim tih nepravilnosti”, rekao je Vujovic.

Kako prenosi Radio B92, na predstojecim izborima u Crnoj Gori, predstavnici CESID-a i Centra za monitoring iz Podgorice organizovace i paralelno brojanje glasova. “Ukoliko ne bude prevare i kradje, rezultati bi morali da se poklope sa zvanicnim, jer se obrada radi na osnovu istih informacija sa birackih mesta”, rekao je portparol CESID-a Marko Blagojevic. “Ne radi se o tome da ocekujemo nepravilnosti, radi se jednostavno o predostroznosti. Veliki problem bi nastao ukoliko bi jedna strana ustvrdila da je bilo nepravilnosti i da izbori nisu regularni, a ukoliko bi se toj strani suprotstavila druga koja bi tvrdila da nepravilnosti nije bilo i da su izbori do kraja bili regularni, a da pri tom ne postoji niko ko bi tu mogao da presudi. Mi smatramo da nas glas i nase objektivno i nepristrasno posmatranje izbora moze da doprinese rascicsavanju te zbrke, koja moze biti uzrok veoma ozbiljnih sukoba”, zakljucio je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Podeli: