Utorak, 13.02.2001.

17:25

KOSTUNICA: SA TERORISTIMA SE NE MOZE RAZGOVARATI

Izvor: B92

Default images
Program za resavanje krize nastale delovanjem albanskih ekstremistickih grupa na jugu Srbije koji je pripremilo koordinaciono telo savezne i republicke vlade je veoma vazan, jer se ne bavi samo simptomima vec i otklanjanjem uzroka koji su doveli do krize na jugu, rekao je u utorak predsednik Jugoslavije Vojislav Kostunica na redovnoj mesecnoj konferenciji za stampu. Kako prenosi Radio B92, Kostunica je ocenio da ucesce medjunarodne zajednice resavanju krize u sadasnjim demokratskim politickim okolnostima ne moze imati isti intenzitet kao u prethodnim slucajevima. "Ona treba da podrzi dijalog i pomogne Albancima da izaberu pregovarace koji ce zastupati njihove, a ne interese terorista" rekao je predsednik Jugoslavije i naglasio da je "ideja vodilja u ovom dokumentu da se sa teroristima ne moze pregovarati". "Nase iskustvo je vise nego poucno, mi smo u proteklim godinama u jednom drugom, nedemokratskom politickom ambijentu videli kako se pretvaranje terorista u diplomate moze olupati o glavu ne samo Srbima, nego i Albancima koji na Kosovu imaju problema sa svojim ekstremistima, ali i vodecim silama u medjunarodnoj zajednici koje su u jednom trenutku smatrale da se pitanje Kosova i slozenih odnosa izmedju Srba i Albanaca moze resavati proizvodjenjem terorista u politicare i diplomate", smatra Kostunica.

Sledeci korak na jugu Srbije trebalo bi da bude ukidanje ili skracenje zone bezbednosti koju bi i mogle obezbedjivati mesovite snege jugoslovenske vojske ili policije zajedno sa Kforom ili Unmikom, istako je Kostunica. Govoreci o stanju na Kosovu, on je rekao da je tamo, kao i na jugu Srbije, vazno ne uciniti ni jedan ishitren ili nasilan potez i podvukao znacaj primene rezolucije 1244 koja podrazumeva i povratak izbeglica.

Govoreci o saradnji sa Haskim tribunalom i ekstradiciji optuzenih za ratne zlocine, Kostunica je naglasio kako nikakvog uslovljavanja ni sa jedne strane nije bilo. "Haski sud i saradnja sa njim predstavlja nasu medjunarodnu obavezu. Da bi se ta obaveza ispunila, potrebno je da se ispune odredjene pravne pretpostavke, da se stvore pravni okviri za tu saradnju. To iziskuje izvesno vreme, ali ne postoje nikakvi konkretni uslovi. Propisi o saradnji sa Haskim tribunalom ce biti doneti i sigurno ce to pitanje biti razmatrno, mada bih hteo da verujem da ce tom pitanju da se pristupi sire, polazeci od toga da se, kada je rec o saradnji sa Haskim sudom, ne svodi sve na ekstradiciju. Sigurno je da ce se zakon pozabaviti i tim pitanjem, ali ne treba poci od toga da ce to biti najvazniji deo tog zakona", rekao je jugoslovenski predsednik.

Vojislav Kostunica je najavio da ce SR Jugoslavija i Republika Srpska naredne nedelje uspostaviti specijalne odnose, koji su predvidjeni Dejtonskim mirovnim ugovorom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Podeli: