Ponedeljak, 12.02.2001.

23:23

"PLATFORMA ALBANACA U SREDU 14. FEBRUARA"

Izvor: B92

Default images
Predsednik Skupstine opstine Presevo Riza Halimi izjavio je za "Blic" od utorka da ce Albanci sa juga Srbije do srede 14. februara zavrsiti svoju platformu za resavanje problema u Presevskoj dolini i da ce, najverovatnije, predstavnik tzv. Oslobodilacke vojske Preseva, Medvedje i Bujanovca biti na celu Albanskog pregovarackog tima sa Vladom Srbije, javlja SRNA. "Osnovni zahtevi koje ce sadrzati platforma bice pronalazenje mehanizama koji ce Albancima omoguciti ostvarivanje svih ljudskih, nacionalnih i politickih prava nezavisno od toga koja stranka se nalazi u Srbiji na vlasti" - rekao je Halimi. Izrazavajuci uverenje da Albanci sva svoja prava mogu da ostvare u sastavu Srbije i da je to za sada raspolozenje vecine stanovnistva, Halimi je rekao da ce Albanci ipak iskoristiti svoje pravo na samoopredeljenje ukoliko se ispostavi da ne mogu da ostvare svoja prava. "Pregovaracki tim Albanaca cinice po dva predstavnika partije za demokratsko djelovanje, Partije za demokratsko ujedinjenje i Odbor iz Gnjilana, koji okuplja iseljene sa ovog podrucja. Uz ovih sest clanova, u tim ce uci i tri predstavnika staba "OVPMB" - rekao je on.

Navodeci da je nakon usvajanja platforme sedam do deset dana prihvatljiv rok u kojem pregovori treba da pocnu, Halimi je istakao da ce albanska strana izaci sa predlogom da se pregovori obave u Skoplju. Komentarisuci plan Vlade Srbije o resavanju krize na jugu Srbije, Halimi je ocenio da je ceo plan "nerealan" i da je za njega saznao iz novina. "U njemu je, izmedju ostalog, predvidjena demilitarizacija u roku od dva mjeseca, prvo u Lucanima i Trnovcu, a onda postepeno i dalje... i uvodjenje mesovitih policijskih patrola - jedan Srbin, jedan Albanac, a medju Albancima sada nema vise od pet ili sest ljudi strucno osposobljenih za taj posao" - pojasnio je Halimi. Prema njegovim recima, neophodan je dolazak medjunarodne policije, koja bi ostala u prelaznom periodu do potpune demilitarizacije Preseva, Medvedje i Bujanovca. Halimi, koji je predsednik Partije za demokratsko delovanje, rekao je da njegova partija nije zainteresova za ucesce u Vladi Srbije kako je to ponudjenom u planu Vlade Srbije. "Ponudjeno nam je ucesce u ministarstvu poljoprivrede i saobracaja, medjutim prvo bi trebalo resiti sadasnje probleme u Presevu, Bujanovcu i Medvedji pre nego sto bi razmotrili ucesce u Vladi. Mi mislimo da nam je ipak mesto u Ministarstvu prosvete ili u Ministarstvu za nacionalne manjine" - dodao je Halimi, prenosi SRNA.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Podeli: