Subota, 03.02.2001.

17:34

LUTOVAC: MENJA SE MISLJENJE O DRUGIM NARODIMA

Izvor: B92

Default images
U subotu se zavrsava dvodnevna konferencija o razvoju multikulturnog i multinacionalnog drustva, velik skup koji ce biti zapamcen i po prvoj zvanicnoj saradnji doskorasnjih neprijatelja, drzave i nevladinih organizacija. Za istim stolom sedeli su predsednik savezne drzave i njegovi ministri s predsednikom Fonda za otvoreno drustvo Sonjom Liht, predsednikom Centra za ljudska prava, profesorom Vojinom Dimitrijevicem i Saidom Kamberijem iz Odbora za zastitu ljudskih prava u Bujanovcu. Posle 5. oktobra kod manjina u Srbiji je primecen trend pozitivnijeg misljenja o Srbima, iako stanje nije moglo da se promeni preko noci, rekao je jedan od ucesnika skupa Zoran Lutovac iz Instituta drustvenih nauka. "Za vreme jugoslovenske krize kod Srba je prevladavalo negativno misljenje o drugim narodima, ali i o sebi samima", rekao je Lutovac. "Srbi prvi put imaju vise pozitivnih, nego negativnih misljenja, na primer o Hrvatima. U odnosu na februar 2000, u decembru 2000. prepolovljena su negativna misljenja o Madjarima, sa 30 na 15 odsto, a izuzetak su Albanci. U februaru 2000. bilo je 11 odsto negativnih misljenja o Albancima, a posle oktobarskih zbivanja to je skocilo na 25 odsto. Kako bude napredovao mirovan proces, tako ce verovatno i rasti taj odnos povoljnih misljenja, ali ako dodje do zaostravanja, ubistava policajaca, to ce varirati", zakljucio je Lutovac, javlja B92.

Predstavnici manjina u subotu su govorili o teskocama obrazovanja na jezicima manjina. Aleksandar Lebl, predstavnik jevrejske zajednice, iznoseci svoj stav o uvodjenju veronauke u skole, rekao je da "je vrlo bitno pitanje sadrzina tog predmeta". "Ako tu, recimo, bude receno da su Jevreji bogoubice, onda je to, ustvari, sirenje mrznje", rekao je Lebl, javlja B92.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Podeli: