Subota, 03.02.2001.

00:05

VJ PREDLAZE OTKUP VOJNOG ROKA

Izvor: B92

Default images
U Predlogu izmena i dopuna Zakona o Vojsci Jugoslavije, Generalstab je predlozio mogucnost otkupa sluzenja vojnog roka, pise "Blic" od subote. "Razlozi zbog kojih je ova mogucnost predlozena su veliki materijalni gubici, posledice po skolovanje, porodicni i drugi problemi koje bi sluzenje vojnog roka moglo naneti vojnim obveznicima", rekao je "Blicu" nacelnik Trece uprave Generalstaba VJ Slobodan Kosovac. Prema njegovim recima, otkup sluzenja vojnog roka ne bi predstavljao oslobadjanje od vojne obaveze, vec bi regrut, kome se to odobri, bio preveden u rezervni sastav. Kosovac je dodao da svi oni koji nisu uredno i na vreme odlagali odsluzenje vojnog roka nece moci racunati na mogucnost otkupa. List navodi da bi cena otkupa bila regulisana posebnim podzakonskim aktima i ne bi bila ista za sve, vec bi postojala skala na kojoj bi se iznos otkupa odredjivao zavisno od razloga odlaganja, statusa, socijalnog stanja i drugih uslova regruta. Izvrsni direktor Jugoslovenskog komiteta pravnika za ljudska prava Dusan Ignjatovic o tome za B92 kaze: "To je nesto sto je verovatno primamljivo za mnoge ljude, pogotovu za one koji imaju novca. Medjutim, s druge strane, to je nesto sto nije najprihvatljivije jer se gradjani stavljaju u neravnopravan polozaj - ko bude imao para, on ce otkupljivati vojni rok, a ko ne bude imao para, one ce morati da ode. Tu je i situacija da VJ u svom predlogu i dalje ne regulise prigovor savesti na nacin na koji bi trebalo da bude regulisan iz naznake da predlazu vojni rok od 10 meseci, a za one sa prigovorom savesti nude dupli vojni rok".

Jugoslovenski komitet pravnika vec nekoliko meseci priprema svoj predlog promene zakona o VJ, sa posebnim naglaskom na skracenje vojnog roka i instituciju privora savesti. Dusan Ignjatovic smatra da, kako se blizi trenutak skupstinske rasprave o novom zakonu, “sve vise upada u oci da Vojska Jugoslavija izlazi u javnost kao predlagac zakona”. To je, prema recima Ignjatovica, sporno: "Takav predlog zakona bi trebalo da predlozi Savezna vlada i u tome treba da ucestvuje Savezno ministarstvo odbrane, ali se ovde sve vreme potencira da VJ predlaze zakon, jer se znaju nadleznosti i funkcija VJ. Nad vojskom treba da se uspostavi civilna kontrola, a ne da imamo obrnutu situaciju da nam vojska ustvari kontrolise sebe samu i da predlaze takav zakon", kaze Ignjatovic za B92.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Podeli: