Sreda, 31.01.2001.

12:07

KONFERENCIJA "KUDA IDE BULDOZER?"

Izvor: B92

Default images
Otvarajuci medjunarodnu konferenciju u Beogradu “Kuda ide buldozer? Revolucija, tranzicija i demokratija u Srbiji”, potpredsednik republicke vlade Nebojsa Covic je u utorak istakao da Srbija ne moze poci putem reformi dok god se radikalno ne obracuna sa nasledjem Slobodana Milosevica. "Ukoliko se dokaze da je Milosevic kriv za genocid i ratne zlocine, treba mu suditi tamo gde se takvim zlocincima sudi, u Hagu", rekao je Covic, ali i naglasio da to ne znaci da Milosevicu ne treba u Jugoslaviji suditi za korupciju. "Mi taj period koji je iza nas ne treba da zaboravimo, ali isto tako ne smemo doci u fazu da se kolektivno stidimo zbog tog perioda koji smo prosli", kaze Covic. Na pitanje da li je o izrucenju bivseg jugoslovenskog predsednika doneta politicka odluka u okviru DOS-a, potpredsednik vlade Srbije odgovorio je negativno. "Mi nismo na tu temu jos potpuno unificirali stavove, i to je, po meni, kvalitet DOS-a da je razlicit u svojim pristupima i to jeste jos jedan segment razigranosti demokratije. Naravno, treba imati i odredjenu meru da od te prevelike razigranosti gradjani opet, eventualno, ne bi imali problema", kaze Covic.

Prvog dana konferencije o tranziciji u Srbiji govorio je i Piter Akerman, autor projekta "Jaca sila" i strucni saradnik na istomenoj americkoj dokumentarnoj TV seriji o nenasilnom otporu represiji. "Istazivanjem sam dosao do zakljucka da se promene u nedemokratskim drustvima desavaju kada diktatori misle da su na vrhuncu moci", rekao je Akerman. "Kada je represija najjaca, iskustvo je pokazalo da joj odlucujuci udarac zadaje nenasilni gradjanski otpor", ocenio je Akerman, navodeci primer Cilea, gde je smena rezima Augusta Pinocea u mnogome podsecala na promene u Srbiji. "Sustina celog projekta je da ljudi razumeju da iako se promene odigravaju u razlicitim vremenskim periodima i delovima sveta, postoje velike slicnosti. Takve slicnosti daju nam odgovor na pitanje zasto nenasilan otpor moze postati 'jaca sila' od nasilnog ustanka u cilju zastite demokratskih vrednosti, slobode, prava i svojine. Nenasilan otpor mobilise i ojacava gradjansko drustvo koje posle promena tera i novu vlast da postuje demokratske norme. Nevladine organizacije iz inostranstva su nacinima uspesnog nenasilnog otpora poducavale i aktiviste u Srbiji, a upravo sam se vratio iz Litvanije sa slicnih predavanja opoziciji iz Belorusije", izjavio je za B92 Piter Akerman.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Podeli: