Ponedeljak, 22.01.2001.

16:59

ODBRANA MIROSLAVA KVOCKE: "RAZMOTRITI ULOGU IZETBEGOVICA"

Izvor: B92

Default images
Krstan Simic - branilac Miroslava Kvocke, optuzenog za zlocine u logoru Omarska - u uvodnoj reci pred Haskim tribunalom za ratne zlocine izrazio ocekivanje da ce "u kontekstu svih ovih nacionalnih vodja tuzilastvo razmotriti i oceniti eventualnu ulogu g. Izetbegovica."

U Hagu je u ponedeljak otvoren dokazni postupak odbrane na sudjenju petorici optuzenih za zlocine koji su 1992. izvrseni u logorima Omarska, Keraterm i Trnopolje. Kvockin branilac nije osporavao da su se u Omarskoj i ostalim prijedorskim logorima dogodili teski zlocini, kao ni da su oni izvrseni u kontekstu oruzanog sukoba, za koji je iskljucivu odgovornost pripisao "nacionalnim, odnosno nacionalistickim, strankama". Tek kada svi "koji su odgovorni za ono sto nam se dogodilo budu ravnopravno tretirani", smatra Simic, Bosna ce dobiti sansu za "istinu, pokajanje i pomirenje." Najavljujuci na koji ce nacin odbrana, u svom dokaznom postupku, braniti Miroslava Kvocku od optuzbi da je, kao jedan od zamenika komandanta Omarske, odgovoran za zlocine koji su izvrseni u tom logoru, Simic je ulogu svog branjenika u logoru opisao kao "beznacajnu." Pozivajuci se na brojna dokumenta koja je, u procesu obelodanjivanja dokaznog materijala, odbrani dostavilo tuzilastvo, Simic je ukazivao da je glavnu rec u Omarskoj i drugim logorima imao nacelnik Sluzbe javne bezbedbnosti, Simo Drljaca, ubijen jula 1997. pri pokusaju hapsenja od strane pripadnika SFOR, a na osnovu tzv. zapecacene optuznice za genocid u regionu Prijedora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Podeli: