Četvrtak, 18.01.2001.

22:56

TRAJKOVIC PREDSEDNIK KOMITETA ZA KOSOVO

Izvor: B92

Default images
Novoimenovan sef Komiteta jugoslovenske vlade za saradnju s misijama medjunarodne zajednice na Kosovu Momcilo Trajkovic rekao je u izjavi za Radio B92 da ce njegov prioritet biti uspostavljanje sto boljih odnosa s Kforom i UNMIK-om i stvaranje uslova za kontakt sa albanskom stranom u Pokrajini, pre svega s njenim umerenim politickim predstavnicima. Govoreci o ostalim prioritetima Trajkovic je rekao da "je kljucno pitanje i povratak raseljenog ili prognanog srpskog naroda, ali i stavranje uslova za bezbedniji zivot Srba koji su ostali na Kosovu i Metohiji". "U okviru Komiteta i njegovih sluzbi treba uciniti napore da dodje do okupljanja svih relevantnih snaga i na taj nacin do pomirenja razlicitih politickih opcija koje su ovde prisutne, sto stvara dosta problema. Nadam se da ce Komitet ostvariti svoju prvu i osnovnu ulogu, a to je uspostavljanje sto boljih odnosa s medjunarodnom zajednicom i stavaranje uslova za kontakte sa albanskom stranom", rekao je Trajkovic. On ce se u svojstvu predsednika Komiteta Savezne vlade za saradnju s medjunarodnom zajednicom na Kosovu, vec u petak u Pristini sastati sa sefom medjunarodne uprave u Pokrajini Hansom Hekerupom, javlja B92.

U prvoj reakciji na konacno zaokruzivanje formiranja saveznog Komiteta za saradnju s medjunarodnom zajednicom na Kosovu, izborom njegovog predsednika, jedan od politickih predstavnika Srba na severu Pokrajine Oliver Ivanovic kaze da ce zadatak Trajkovica biti politicko ujedinjavanje kosovskih Srba. "Bice to vrlo tezak posao, cak tezi nego sto je prethodni Komitet za saradnju sa Unmikom imao u prethodnom sastavu. Mislim da ce kontakt medjunarodne zajednice i Savezne vlade morati da bude mnogo cesci, a cini mi se da bi poenta delovanja Komiteta trebalo da bude objedinjavanje svih snaga. Komitet bi trebalo da miri ljude", ocenio je Ivanovic.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Podeli: