Četvrtak, 04.01.2001.

23:47

PRVI KONVOJ NA PUTU BUJANOVAC - GNJILANE U PRATNJI OEBS-A

Izvor: B92

Default images
Regionalni put Bujanovac-Gnjilane preko sela Konculj u cetvrtak je otvoren za saobracaj. Prvi konvoj u pratnji predstavnika OEBS-a prosao je pre podne deonicom tog puta, javlja dopisnik Radija B92. "Oko 10 casova preko Konculja na policijski punkt Lucane cetiri kilometra zapadno od Bujanovca stigao je konvoj vozila sa Srbima iz kosovskog pomoravlja. Konvoj cine jedan autobus i oko 60 putnickih automobila, uglavnom sa Kosovarima na privremenom radu u zemljama zapadne Evrope", izjavio je u pres centru u Bujanovcu Rasim Ljajic, savezni ministar za nacionalne manjine i etnicke grupe. Ministar je posebno istakao da ovaj konvoj nisu pratili pripadnici KFOR-a, kako je do sada bilo uobicajeno, vec po prvi put predstavnici Evropske unije. On je takodje rekao da je ovo novi model pratnje konvoja koji ce biti primenjivan i narednih dana s obzirom da daje najvece sanse za bezbedan put. Kako je novinarima najavio iz Bujanovca ce u cetvrtak u 15 casova za Gnjilane i Kosovsku Kamenicu krenuti novi konvoj u kome ce biti oko 300 Srba.

Ljajic je u izjavi za Radio B92 rekao da ce narednih nedelju dana bezbednost puta kontrolisati posmatracka misija Evropske unije. "Cilj njihovog angazovanja je da se stvore preduslovi za potpunu normalizaciju saobracaja u celom regionu", izjavio je Ljajic. On je dodao da je Salivenu ukazao i da naoruzani Albanci krse sporazum na koji su se proslog petka usmeno obavezali. "Nastojali smo da ukazemo na krsenje odredbi tog ugovora, kao i na cinjenicu da su se u selu Lucani pojavili novi bunkeri, novi polozaji naoruzanih albanskih ekstremista i da takvi postupci ne vode normalizaciji prilika na ovom podrucju. Takodje sam izrazio spremnost nase Vlade da ucini sve da se potpuno normalizuju i stabilizuju prilike i ukazao na pokusaje koje cinimo da integrisemo lokalnu albansku zajednicu u nasu drzavu i nase demokratsko drustvo", rekao je Ljajic.

Rasim Ljajic je rekao i da je sa Sonom Salivenom razgovarao i o situaciji na Kosovu, kao i krsenju rezolucije UN 1244. "Za sve ekscese koji se budu desavali na administrativnoj granici kao i na Kosovu odgovornost nece snositi nasa strana, vec medjunarodne snage i albanski ekstremisti koji se ne trude postuju rezoluciju UN", rekao je Ljajic. "Mi smo ispostovali sve odredbe ugovora i sve sporazume koje smo postigli sa predstavnicima medjunarodne zajednice. To nameravamo i dalje da cinimo. U svakom slucaju, vise nismo 'negativci', kao sto je do sada bio slucaj. Nastojimo da ove probleme resimo na demokratski nacin i da pokazemo da nova vlast predstavlja potpuni diskontinuitet u odnosu na prethodni Milosevicev rezim", rekao je Ljajic za B92.

Konvoj je bezbedno stigao u Gnjilane, receno je dopisniku FoNeta u Pres centru u Bujanovcu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Podeli: