Utorak, 02.01.2001.

15:38

SVILANOVIC NAJAVIO RAZGOVORE SA NATO-m 10. JANUARA U BRISELU

Izvor: B92

Default images
Jugoslovenski ministar inostranih poslova Goran Svilanovic u sredu putuje u zvanicnu posetu Sjedinjenim americkim drzavama. Svilanovic je za Radio B92 rekao da ce sa najvisim predstavnicima aktuelne americke administracije razgovarati o odnosima SAD i Jugoslavije, kao i o nacinima da americka privreda pomogne ekonomski razvoj nase zemlje. "Razgovaracemo i o buducnosti Kosova, stanju u kopnenoj zoni bezbednosti, kao i stvarnom okoncanju ratova na prostoru bivse Jugoslavije, sto znaci o odnosima u regionu i utvrdjivanju odgovornosti za zlocine koji su cinjeni", rekao je Svilanovic. Upitan da li ce kod americkih zvanicnika insistirati na smanjenu kopnene zone bezbednosti, jugoslovenski sef diplomatije je rekao da ce, pre svega, biti reci o situaciji na jugu Srbije. "U tom kontekstu razgovaracemo i o rezimu u zoni bezbednosti i o obimu same zone, ali je prava adresa za tu vrstu razgovora moje sledece putovanje, a to je 10. januar i razgovori u NATO paktu, s obzirom da su saugovaraci vojno-tehnickog sporazuma NATO i Jugoslavija, a vojno-tehnickim sporazumom je regulisana zona bezbednosti. Dakle, ovaj razgovor u Vasingtonu bice samo uvod za pravi razgovor koji bi trebalo da bude vodjen u Briselu, a ukoliko se postigne i politicka saglasnost, onda bi se svi tehnicki elementi dogovarali u zajednickoj komisiji za implementaciju vojno-tehnickog sporazuma", rekao je Svilanovic.

Na pitanje da li se, s obzirom na poboljsanje saradnje jugoslovenskih snaga bezbednosti i KFOR-a, mogu ocekivati odredjene izmene Kumanovskog sporazuma, Goran Svilanovic je odgovorio da nije spreman da daje bilo kakva obecanja. "Mogu da kazem da su i dosadasnje nase akcije, a narocito obracanje Savetu bezbednosti, dovele do toga da je postalo politicki nedvosmisleno jasno da je neophdno da se izvrsi ogroman pritisak na vodje kosovskih Albanaca koji organizuju i izvode teroristicke akcije, da sa tim akcijama prestanu. Ocigledno je, ukljucujuci i ovu poslednju akciju sa otmicom i pustanjem sestoro Srba, da ta komunikacija izmedju njih postoji i da daje rezultate. Postoji svest o tome da mi zelimo mir na jugu Srbije i da smo spremni da ucinimo sve sto mozemo da imamo mir" rekao je Svilanovic za B92.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Podeli: