Petak, 29.12.2000.

15:34

SRJ I MAKEDONIJA PRED RESENJEM PITANJA DRZAVNE GRANICE

Izvor: B92

Default images
SRJ i Makedonija se nalaze pred resenjem pitanja oko utvrdjivanja drzavne granice, razgovora o sukcesiji i ekonomske saradnje, izjavio je u petak predsednik SRJ Vojislav Kostunica, nakon razgovora sa predsednikom Makedonije Borisom Trajkovskim u Beogradu, prenosi Radio B92. Kostunica je ocenio da ovi razgovori imaju "jednu jasnu simbolicnu politicku poruku, ali su istovremeno ispunjeni vrlo konkretnim sadrzajima", i dodao da je "ovo jedna poseta, u kojoj se, pored njene formalne dimenzije, srecu prijatelji i obnavljaju stara jugoslovensko - makednoska prijateljstva".

Predsednik SRJ je naglasio da stabilnost na Balkanu zavisi i od jugoslovensko-makedonske saradnje. “Zato nije slucajno sto je Boris Trajkovski prvi predsednik jedne drzave koji dolazi u posetu Beogradu”, rekao je Kostunica.

Makedonski predsednik Boris Trajkovski rekao je da su promenama u Jugoslaviji otvorene mogucnosti za intenzivnu saradnju drve drzave, kao i u regionu. Trajkovski je naveo da postoji zajednicko zalaganje da se bilateralni razgovori o ekonomskim odnosima, kao i o sukcesiji na principu pravedne raspodele izmedju drzava nastave i finalizuju.

Navodeci da je sa jugoslovenskim predsednikom razgovarao i o stanju na jugu Srbije, Trajkovski je izrazio zabrinutost zbog stanja u tom regionu i istakao da su on i Kostunica osudili ekstremisticke snage koje, kako je rekao, ruse mir i stabilnost i podvukao da se situacija na jugu Srbije razlikuje od one na Kosovu. "Situacija u juznoj Srbiji je principijelno pitanje koje je izazov za medjunarodnu zajednicu i medjunarodne autoritete, i smatram da bilo kakav uspeh za neke ekstremne grupe znaci destabilizaciju regiona", ocenio je on.

Trajkovski je pozdravio razgovore izmedju makedonske i Srpske pravoslavne crkve.

Jugoslovenski premijer Zoran Zizic izjavio je da je sa makedonskim predsednikom Borisom Trajkovskim razgovarao o mogucnosti da se izmedju dve drzave zakljuci sporazum o uspostavljanju dvojnog drzavljanstva. "Kao sto je ucinjeno i sa BiH, potrebno je iznaci nacina da se zakljuci sporazum o dvojnom drzavljanstvu", rekao je Zizic novinarima i dodao da mu je Trajkovski obecao da ce o tome obavestiti makedonsku Vladu kako bi o tome zauzela zvanican stav. Zizic i Trajkovski su pozdravili pocetak razgovora Srpske pravoslavne crkve i Makedonske crkve, prenosi Srna.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Podeli: