Nedelja, 17.12.2000.

19:43

DVA SRBINA IZGUBILA ZIVOT, JEDAN TESKO POVREDJEN

Izvor: B92

Default images
U sukobu pripadnika belgijskog bataljona KFOR-a i stanovnika Leposavica dva Srbina su izgubila zivot, a jedan je tesko povredjen. Kako javlja izvestac Bete Slavica Radulovic, od rana zadobijenih u pucnjavi preminuo je dvadesetogodisnji Bojan Jokovic, a od srcanog udara izazvanog gusenjem suzavcem umro je Trifun Mladenovic, star 42 godine, iz okoline Leposavica. U sukobu vojnika Kfora i stanovnistva ove opstine na krajnjem severu Kosova tesko je ranjen Mladen Obradovic, student fakulteta za fizicku kulturu iz Krusevca. On je operisan u kosovsko-mitrovackoj bolnici i prema recima lekara uspesno se oporavlja zadobijenih u predelu grudnog kosa.

Nemiri u Leposavicu poceli su u subotu posle podne, nakon sto je Kosovska policija uhapsila Vladimira Tomovica iz Leposavica, protiv kojeg ce, vec u ponedeljak, kako navode izvori agencije Beta u Kforu, poceti sudski postupak zbog "pokusaja ubistva". Srpski izvori sa severa Kosova, medjutim, tvrde da je Tomovic uhapsen jer "nije vezao sigurnosni pojas i nije imao 50 nemackih marka da plati kaznu".

Hapsenje Tomovic je izazvalo revolt Srba koji su se u velikom broju okupili ispred sedista KFOR-a i UN policije u ovom gradu. Izvor Bete u Kforu potvrdio je da su pripadnici belgijskog bataljona pri Kforu bacali suzavac i pucali u vazduh, ali se, prema dosadasnjim nalazima istrage, "ne cini da su oni pucali u Srbe".

Isti izvor navodi da je Tomovic, prilikom hapsenja, pokusao da "pregazi" pripadnika Kosovske policije Milutina Savica, nakon cega se okupila veca grupa "pripitih Srba", koji su poceli proteste, koji ce kasnije, kako je rekao, prerasti u nerede.

Leposavic je jedno od retkih mesta na Kosovu, u kojima funkcionise Kosovska policija sastavljena iskljucivo od lokalnih Srba. Te policijske snage, formirane pod patronatom UNMIK-a, cesto su bile na meti predstavnika bivsih vlasti u SR Jugoslaviji, zbog navodne "izdaje srpskih nacionalnih interesa na Kosovu".

Izvor u Kforu je, takodje, naveo da je u neredima, koji traju vec gotovo 24 casa, unisteno sest vozila UNMIK-a i Kfora, kao i jedno civilno vozilo. Demonstranti su, takodje, tokom nemira nakratko oteli sedam belgijskih vojnika, koji su nesto kasnije pusteni. Srbi su, medjutim, od njih uzeli dve automatske puske, koje nisu pronadjene.

U nemirima je potpuno unistena policijska stanica u Leposavicu, na koju je, prema recima izvora Bete u Kforu, "otvarana vatra i bacani su 'molotovljevi' kokteli". On je jos naveo da je vecina demonstranta bila "pod ociglednim dejstvom alkohola".

Prema njegovim recima, demonstranti su od medjunarodnih organizacija zatrazili hitno pustanje Tomovica, da belgijski vojnici ne izlaze iz svoje baze, da policija UNMIK napusti to mesto, te da ih zamene pripadnici francuske zandarmerije.

Izvor Bete u Kforu je istakao da su svi zahtevi demonstranata osim pustanja zatvorenika vec ispunjeni, te da umesto belgijskih vojnika Leposavicem patroliraju Grci.

U Leposavicu je ranije u toku dana odrzana vanredna sednica Skupstine opstine, na kojoj su odbornici "najostrije osudili nasilnicko ponasanje pripadnika Kfora i policije UNMIK" i apelovali na jugoslovenskog predsednika Vojislava Kostunicu da dodje u to mesto. "Na mozda u jednom trenutku nepromisljene poteze pojedinaca, vojnici Kfora nisu smeli da intervenisu oruzjem, jer u opstini Leposavic nijednom vojniku Kfora i policajcu UN zivot nije bio ugrozen", navodi se u saopstenju sa sednice organa, koji je nakon odrzavanja kosovskih lokalnih izbora imenovao sef UNMIK-a Bernar Kusner, posto je srpsko stanovnistvo bojkotovalo izbore.

Situacija u Leposavicu je u nedelju uvece bila relativno mirna, iako se na ulicama tog mesta jos uvek nalazilo oko 200 Srba, javlja Beta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Podeli: