Petak, 15.12.2000.

19:53

DEBLOKIRAN PUT U BUJANOVCU

Izvor: B92

Default images
Posle gotovo tri dana blokade, u petak oko 13 sati ponovo je uspostavljen saobracajna putu Nis-Skoplje kod Bujanovca. Put je deblokiran nakon sto se gradjanima obratio potpredsednik prelazne vlade Srbije Nebojsa Covic, koji je za subotu u ovom gradu na jugu Srbije najavio odrzavanje sednice jugoslovenske i prelazne vlade Srbije. "Od danasnjeg dana u Bujanovcu ce stalno biti predstavnici republicke i savezne vlade", rekao je Covic. "Stalno cemo imati ili dezurne potpredsednike ili predsednika ili ministra koji ce koordinirati rad svih organa na teritoriji opstina Bujanovac, Presevo, Medvedja i Vranje. Dajem vam garancije da niste sami i necete ni biti sami, da nemate razloga za strah. Ja znam sta se u nasoj zemlji desavalo, znam da su mnogi nasi sugradjani napustili svoje domove, znam da to brine i vas. Mi i vi odavde nemamo gde i ovo je nase", rekao je Covic. "Nema sanse da teroristi zauzmu Bujanovac i Presevo", dodao je on. "To cemo braniti svim sredstvima" rekao je Covic obracajuci se gradjanima koji su drzali barikadu.

"Sto se tice pusaka, pustite dao policija i vojska rade svoj posao. Bude li bilo potrebno da svi mi muski pomognemo, lako cemo uzeti puske u ruke, ali nikada vise nemojte zaboraviti koliko su puta i gde puske deljene Srbima i kako su Srbi posle svega toga prosli. Nije nas nacionalni interes da blokiramo sami sebe, uz puno razumevanje ovoga sto ste vi uradili". Covic je naglasio da treba "zaustaviti politicke entuzijaste koji stalno pokusavaju da budu egzoticni u smislu prizivanja na juris, na rat". "Ko hoce da jurisa od njih, u prvi red prvi neka ide, ali dosta je bilo jurisanja sa decom i preko tudje dece", rekao je Nebojsa Covic.

Clan organizacionog odbora tog protesta Nenad Ristic rekao je okupljenim gradjanima da "puste da policija i vojska odrade svoj posao, a ako zatreba, mi cemo ponovo da blokiramo put". Gradjanima je procitana i poruka jugoslovenskog predsednika Vojislava Kostinice u kojoj on istice da "teroristi zastrasuju i jednu i drugu nacionalnu zajednicu" i da je "muka ovde zajednicka, i srpska i albanska". U Kostunicinoj poruci se istice da "drzava cini sve sto moze: diplomatijom moze nesto da uradi, silom ne moze nista ili bar, nista pametno i nista sto bi nam svima donelo boljitak". Kostunica je pozvao na strpljenje isticuci da "nijedan problem nije moguce resiti preko noci, ako hocemo solidno i trajno resenje". "Nesolidnih nazovi resenja imali smo na pretek minulih decenija. Tu gresku vise ne smemo ponoviti, ni kao drzava, ni kao narod", navodi se u poruci predsednika SRJ Vojislava Kostunice.

Dopisnik Radija B-92 potvrdio je da su razgovori, koje je tokom noci i u petak pre podne Nebojsa Covic vodio sa kriznim stabom, dovedeni do kraja, jer su oko 13 sati uklonjene barikade na delu puta Nis-Skoplje i poceo je protok vozila medju kojima je najvise bilo kamiona. Bez ijednog incidenta medju gradjanima, vozila iz pravca Nisa i Skoplja nesmetano su krenula na svoja odredista posle tri dana blokade. Posto su kolone iz oba pravca bile duge do 30 kilometar,a nesmetan protok vozila i dalje traje. Interesantno je da su gradjani deblokadu prihvatili i pored toga sto njihovi zahtevi nisu ispunjeni, jer je uveravanje Nebojse Covica da su gradjani Bujanovca bezbedni, kao i cinjenica da ce se u subotu u Bujanovcu odrzati sednica republicke i savezne vlade, sve ljude rasteretilo straha koji traje vec duze vreme.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Podeli: