Petak, 15.12.2000.

18:55

KOSTUNICA OTVORIO KONGRES ROMA

Izvor: B92

Default images
Predsedniki Jugoslavije Vojislav Kostunica otvorio je u Domu omladine kongres posvecen obrazovanju i informisanju Roma, javlja B92. Kostunica je u uvodnom govoru rekao da ovaj kongres predstavlja cvrst dokaz da se Jugoslavija sustinski promenila. “U siromasnoj zemlji kao sto je nasa najvise pate oni koji su na margini, a takvi su Romi”, rekao je Kostunica. "Rome i Srbe, ako smem da kazem vezuje neka specificna jaka nit. Mozda je rec o slicnoj viziji sveta, o slicnoj vrsti sentimentalnosti, sklonosti da se sve prezivi nekako jako i brzo. Sevap, inat i dert - to su nam odrednice. Pokusajmo da tome dodamo i mudrost, ne onu poznu zivotnu, iskustvenu, vec prakticnu mudrost, neophodnu u svakodnevnici. U jednoj poznatoj meni dragoj romskoj baladi kaze se 'isao sam mnogim putemica video sam cak i srecne Rome'. U vise trenutaka nase novije istorije izgledalo mi je da je to moglo da se kaze i za Srbe i za sve Jugoslovene. Sad mislim da nam se pruzila sansa, mozda poslednja, da sami odredimo svoju sudbinu - i Srbi i Romi i Albanci i Madjari i Rumuni i Slovaci - da ne redjam sada sve nacionalnosti i etnicke grupe u ovoj nacionalno najsarolikijoj balkanskoj drzavi. Tu sansu, dragi prijatelji ne smemo da propustimo", naglasio je Kostunica.

Ucesnike kongresa "Uloga romskih medija u emancipaciji Roma" pozdravio je otpravnik poslova delegacije Evropske komisije Majkl Grejem. On je ocenio je da bi ova konferencija trebalo da pomogne integraciju Roma u institucije civilnog drustva i poboljsanje njihovih uslova zivota. Predsednik Udruzenja Roma Jugoslavije, Dragoljub Ackovic preneo je odluku Svetske organizacije Roma koja je trazila od UN da se Romi tretiraju kao nacija. Na pitanje da li se promenio polozaj Roma posle 5. oktobra, Ackovic je za Radio B-92 rekao: "Velika je razlika i ja sam posebno srecan sto mogu da kazem dve stvari: sto se polozaj izuzetno izmenio, ali i sto su Romi doprineli tome da se taj polozaj promeni. Znam za ranije misljenje da su Romi uglavnom naklonjeni SPS-u i da su za njega glasali. Ja vam tvrdim da je 95% romskih glasova otislo je za DOS i da se to pokazalo kao vrlo pozitivno. I na narednim izborima veliki broj romskih glasova otici ce tamo gde treba da ode. U tom smislu ocekujemo i promenu odnosa. Promena odnosa se u ovom trenutku na najprakticniji nacin pokazala. Najodgovorniji ljudi ove zemlje su na jednom obicnom malom romskom skupu", rekao je Ackovic.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Podeli: