Četvrtak, 14.12.2000.

23:39

ANTIC: NE MOGU DA GARANTUJEM DA NECE BITI RESTRIKCIJA

Izvor: B92

Default images
Ministar energetike Srbije Srboljub Antic izjavio je u cetvrtak da Elektroprivreda Srbije uvozi izmedju 15 i 19 odsto domace potrosnje i da "ne moze garantovati" uredno snabdevanje tokom cele zime. "Restrikcija trenutno nema, ali je elektroenergetski sistem na ivici i ne mogu da garantujem da ce zima proci bez iskljucenja", rekao je Antic u Medjunarodnom pres centru na okruglom stolu o energetskoj situaciji u Srbiji. Prema njegovim recima, snabdevanje naftom i derivatima je poboljsano, jer je poceo uvoz sirove nafte i rafinerijski kapaciteti rade. Ministar je rekao da prelazna vlada Srbije nema strategiju privatizacije EPS-a i Naftne industrije Srbije, ali da ce energetika biti poslednja grana u privatizaciji privrede, jer prvo treba kroz investicije oporaviti te kompanije. Antic je ponovio da je uvoz prirodnog gasa iz Rusije ugovoren do kraja godine, a da ce na narednim sastancima u Moskvi biti dogovorene kolicine za prvi kvartal 2001. godine. Dodao je da u Briselu na donatorskoj konferenciji nije postignut dogovor o mogucoj donaciji za uvoz gasa u Srbiju, prenosi Beta.

Dragan Batalo, predstavnik Direkcije za upravljanje sistemom u Elektroprivredi Srbije, rekao je da je situacija u ovom javnom preduzecu ocajna, sto je posledica niskih cena struje i visegodisnjeg neulaganja. Prema njegovom misljenju, elektroprivredu moze spasiti samo smanjenje potrosnje, koja je u poslednjih deset godina udvostrucena. "Ovakvi jadni kakvi smo, po primanjima, po stanju u privredi i proizvodnji i po standardu, drugi smo u Evropi sa potrosnjom od 4.900 kilovat-casova godisnje po domacinstvu. Samo je Luksemburg iznad nas. Nase komsije - Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Slovenija - imaju gotovo pola od toga, oko 2.900 kilovat-casova godisnje. Naravno, kad se raspitate kolika je tamo cena elektricne energije, necete biti zaprepasceni zasto je to bas tako, a zasto smo mi drugi u Evropi", rekao je Batalo. On je naveo da je grejanje na struju i dalje oko dva puta jeftinije od grejanja na drva i ocenio da su upravo ove nelogicne cenovne razlike medju energentima uzrok za neracionalnu potrosnju struje. Nije dovoljno pojedinacno poskupljenje struje, vec treba ispraviti disparitete medju energentima i tako kanalisati potrosnju, zakljucio je Batalo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Podeli: