Četvrtak, 14.12.2000.

08:15

UKIDAJU SE SPORNE ODREDBE ZAKONA O INFORMISANJU

Izvor: B92

Default images
Savezni ustavni sud ce uskoro proglasiti nevazecim sporne odredbe Zakona o javnom informisanju, pogotovu one kaznene, cijom su primenom nezavisnim medijima nanete velike stete, pise "Glas javnosti". Savezni ustavni sud bi najkasnije sledece nedelje trebalo da donese i objavi u Sluzbenom glasniku odluku u predmetu ocene saglasnosti Zakona o javnom informisanju sa Ustavom SRJ i nekim medjunarodnim aktima, navodi list i dodaje da ce sporne odluke tog Zakona biti proglasene nevazecim.

"Glas" takodje nezvanicno saznaje da ce sledece nedelje biti objavljene odluke povodom predloga i inicijativa za ocenu ustavnosti pojedinih clanova Zakona o krivicnom postupku. Gotovo je sigurno, navodi list, da ce biti proglasena neustavnom tacka tog Zakona prema kojoj se pritvor mogao odrediti zbog uznemiravanja javnosti. "Glas" navodi i da ce odredba krivicnog zakona prema kojoj je pritvor mogla da odredi policija takodje biti proglasena neustavnom, jer prema Ustavu takvu odluku moze da donese jedino sud.

Ista sudbina ceka i odredbu clana koja je omogucavala policiji da prema svom nahodjenju, pa cak i bez sudskog naloga, ulazi u stan gradjana i obavlja pretres, pise list.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Podeli: