Utorak, 12.12.2000.

19:24

BEZ DOGOVORA O KLJUCU ZA PODELU ZLATA I DEVIZA

Izvor: B92

Default images
Guverneri iz bivsih jugoslovenskih republika nisu se u utorak u Beogradu dogovorili o modelu podele zlatnih i deviznih rezervi bivse drzave, koje se nalaze u Banci za medjunarodna poravnanja u Bazelu, javlja B92. Posle sastanka u Narodnoj banci Jugoslavije je odrzana konferencija za novinare, na kojoj je guverner Mladjan Dinkic obrazlozio zasto nije postignut dogovor o kljucu za podelu zlata i deviza:

"Slovenija, Hrvatska i Jugoslavija prihvatile su kljuc Medjunarodnog monetarnog fonda, dok je Bosna i Hercegovina dosla sa mandatom da se prihvati kljuc Evropske centralne banke, koji je pomenut prvi put u Sarajevu kao jedna od mogucnosti, ali zvanicno jos nije figurisao. Medjutim, to je stav Vlade BiH, a kljuc Evropske centralne banke ukljucuje ucesce u drustvenom proizvodu i ucesce u stanovnistvu pojedinih zemalja. Makedonija nije imala mandat da sada donese bilo kakvu odluku, s obzirom da ona najpre trazi da se iznese bilans ukupne finansijske aktive - pre nego sto bi se izjasnila, ali Makedonija nije podrzala u nacelu kljuc medjunarodnog monetarnog fonda", kaze Dinkic.

Pitanje ove raspodele moze se resiti samo konsenzusom. Jugoslavija ce prihvatiti onaj kljuc koji budu dogovorile Slovenija i Hrvatska s jedne i BiH i Makedonija s druge strane, rekao je Dinkic i dodao da Jugoslaviji odgovaraju oba kriterijuma. Pritom je istakao da resenje koje se dogovori za podelu imovine u Bazelu nece prejudicirati nacine podele ostale imovine bivse drzave. On je dodao da bi po kriterijumima MMF Jugoslaviji od imovine u Bazelu pripalo 174 miliona dolara, a prema kombinovanom kljucu MMF-a i Centralne evropske banke 186 miliona dolara. Dinkic je misljenja da je ova razlika od 12 miliona dolara beznacajna i da je jedino vazno da Jugoslavija nije vise prepreka za raspodelu imovine. - » Mi cemo zato uputiti pismo u Bazel i trazicemo kredit na bazi nasih indikativnih kvota, a imajuci u vidu da su ostale bivse jugoslovenske republike vec zakljucile takve aranzmane. Ovim kreditom znatno bi smo osnazili nase devizne rezerve« – ocenio je guverner Dinkic Ljube Trpeski, guverner Narodne banke Makedonije na sastanak je dosao bez mandata od svoje vlade da se izjasni o buducem modelu raspodele zajednickog blaga. U izjavi za B92 Trpevski je obrazlozio trenutnu nekooperativnost makedonske vlade : "Imovina u Bazelu je definisana i tu je u pitanju samo izbor kljuca po kome ce se ona raspodeljivati.Medjutim, ja sam postavio pitanje ukupne finansijske imovine, jer zlato u Bazelu je samo mali deo ukupnog finansijskog bilansa sa kojim je raspolagala Narodna banka u momentu raspada SFRJ . Jugoslavija jos nije spremna da ponudi podatke o ovom bilansu.Gospodin Dinkic je obecao da ce komisija, koja ce biti formirana u saveznoj skupstini, izneti ove podatke na sledecim razgovorima sa gospodinom Votsom u Briselu. Tek posle obelodanjivanja ovih podataka Makedonija moze da razgovara o izboru kljuca za raspodelu zlatnih i deviznih rezervi u Bazelu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Podeli: