POCELO SUDJENJE IGORU SIMICU, OPTUZENOM ZA GENOCID

Izvor: B92

Utorak, 05.12.2000.

15:17

Default images
U Okruznom sudu u Kosovskoj Mitrovici u utorak je pocelo sudjenje dvadesetcetvorogodisnjem Igoru Simicu koga optuznica tereti da je u tom gradu, tokom proslogodisnjeg NATO bombardovanja, pocinio krivicno delo genocida. Simic je jedini koji od sestorice optuzenih prisustvuje sudjenju, posto su ostali optuzeni iz grupe u bekstvu. Dragan Jovanovic, Srdjan Aleksic, Vlastimir Aleksic, Branislav Popovic i Tomislav Vuckovic pobegli su pre nekoliko meseci iz zatvora u Mitrovici i bice im sudjeno u odsustvu. Petoclanim Sudskim vecem predsedava Svedjanin Kirsten Karpman, dok su ostali clanovi Veca sudije Albanci.

Pred pocetak glavnog pretresa odbrana optuzenog Simica je osporila nadleznost ovog suda, jer, kako su naveli, za krivicno delo genocida moze da sudi samo drzavni sud, a Kosovo nema taj status. Advokati su izrazili bojazan da sudjenje Simicu nece biti fer, oslanjajuci se na izvestaj OEBS u kojem se navodi da su dosadasnja sudjenja Srbima na Kosovu pokazala da su oni osteceni.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Podeli: