COVIC: NEJASNE OBAVEZE U VEZI SA ISPORUKOM RUSKOG GASA

Izvor: B92

Ponedeljak, 04.12.2000.

17:54

Default images
Potpredsednik vlade Srbije, Nebojsa Covic, najavio je na konferenciji za novinare da ce u narednih nekoliko dana jugoslovenske vlasti obnoviti kontakte sa predstavnicima ruskih vlasti i Gaspromom kako bi se normalizovalo snabdevanje gasom, javlja Radio B 92. ,,U posetu Beogradu, najverovatnije vec ove nedelje, doci ce potpredsednik ruske vlade i tada cemo pokusati da resimo probleme sa isporukom gasa, saopstio je Covic. On je ocenio da je sadasnja situacija posledica rada prethodnog rezima.

,,Mi jos uvek nismo do kraja razjasnili kakve su obaveze bile izmedju i Progres-Gas Trejda i NIS-a i ruskog Gasproma" ,rekao je Covic. "Ono sto znamo je da je firma Progres Gas Trejd dobila monopolska prava snabdevanja SRJ, a pre svega Srbije, gasom", rekao je Covic, prenosi Radio B 92. "Kada se svi ti problemi rasciste, u sve to se mora ukljuciti i medjudrzavni ugovor vezan za cirka150 miliona dolara koliko je ostalo slobodnih sredstava, kako bi ta slobodna sredstva bila koriscena za normalizaciju u snabdevanju Srbije gasom, a time i obezbedjivanja grejanja, pa shodno tome i smanjivanja potrosnje elektricne energije u Srbiji. Ukoliko se bude ovako nastavilo, uskoro cemo doziveti novi strujni udar, koji bise manifestovao eventualnim zastitama kroz sistem redukcije", istakao je Covic, dodavsi da ce cena struje ostati na sadasnjem nivou

Izvor Radija B 92 u NIS-u kaze da Naftna industrija trenutno dobija samo polovinu potrebnih kolicina ruskog gasa. Poboljsanje isporuka moze se ocekivati tek krajem sledece nedelje,ali ni to nije izvesno. Ruski partner je predsedniku Kostunici obecao normalno snabdevanje gasom jos od polovine novembra, ali to do danas nije ucinjeno. Izvor iz NIS-a smatra da ce normalizacija isporuka zavisiti od dogovora koji ce biti postignut izmedju Moskve i Beograda. U Ruskoj delegaciji koja stize u cetvrtak ili petak bice i predstavnici gradjevinskih i farmaceutskih firmi. Jugoslavija bi trebalo da ruskoj strani pruzi gradjevinske usluge, proda lekove kao i prehrambene proizvode, a da za uzvrat dobije dovoljne kolicine gasa. Iz NIS-a najavljuju bolje grejanje Beograda jer je potpisan ugovor sa gradskom vladom o povecanju isporuka gasa i mazuta toplanama u glavnom gradu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Podeli: