OTKAZANA VANREDNA SEDNICA SKUPSTINE UKS

Izvor: B92

Subota, 02.12.2000.

20:07

Default images
Stotinak clanova knjizevnika Srbije, potpisnika peticije za odrzavanje vanredne skupstine Udruzenja knjizevnika Srbije i smenu uprave, u subotu nije uspelo da odrzi vanrednu skupstinu, jer su na kapiji Francuske 7 zatekli katanac. "Ovo je jos jedan u nizu bahatih postupaka tzv. uprave Udruzenja knjizevnika koji cemo, na nasu zalost, morati da resavamo kod nadleznih organa, sa vec pokrenutim krivicnim gonjenjem narucioca batinanja u Narodnoj biblioteci 18. novembra", navodi se u saopstenju pobunjenih pisaca. Pisci su i ovog puta zahtevali ispred Udruzenja knjizevnika prepoznali momke od kojih su dobili batine u Narodnoj biblioteci. Pisac i filmski kriticar, Milan Vlajicic, komentarisuci za B92 ponasanje uprave UKS-a kaze: "Oni se ponasaju kao tvrdjava koja ne sme da padne, kao da nije bilo 5. oktobra. Tu se do poslednjeg trenutka prodavala retorika Radovana Karadzica - 'podrska kolevkama', 'srpske zemlje' itd. i oni su bili jaka poluga ovog rezima".

Knjizevnik Vasa Pavkovic najavljuje stvaranje nove vrste udruzenja pisaca i kaze o ponasanju uprave UKS-a: "To sto su izveli, to su mogli da izvedu u kafani i da ima otprilike toliku vrednost, ili da se organizuje jedno paralelno udruzenje koje ce drustvo koje pocinjemo da gradimo, prihvatiti i o kom ce na neki nacin brinuti. Ovo udruzenje koje ne predstavlja vise nikoga do samo svoju upravu u sustini ce na taj nacin da odumre. Oni treba da shvate da je proslo njihovo vreme i da se gospodski povuku, a posto oni to nece, onda prave neku vrstu cirkusa, a u medjuvremenu su svake godine primali po 50 ili 90 novih clanova. Svakom je jasno da u Srbiji u kojoj se knjige stampaju u petsto primeraka ne moze da bude 1500 clanova udruzenja knjizevnika. Jer samo kad bi pisci kupovali knjigu ne bi bio taj tiraz, nego su oni primali razne polupisce, amatere itd. i sad im je to glasacka masinerija. Kad bi njih njihovo knjizevno delo branilo zasto bi se oni tu barikadirali?".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Podeli: