DIPLOMATSKI ODNOSI SA BIH ZA SEDAM ILI DESET DANA

Izvor: B92

Sreda, 22.11.2000.

20:16

Default images
Nakon susreta sa jugoslovenskim sefom diplomatije Goranom Svilanovicem predsednik predsednistva BiH Zivko Radisic najavio je u sredu u Sarajevu da ce puni diplomatski odnosi dve zemlje biti uspostavljeni za 7 do 10 dana, javlja dopisnik Radija B92 iz Sarajeva, Zoran Zuza. "Dve zemlje povezuju brojna pitanja koja su od vitalnog znacaja" rekao je Radisic na zejdnickoj konferenciji za stampu i naglasio kako je tokom susreta sa Svilanovicem izrazena zajednicka spremnost za intenziviranje privredne saradnje dve zemlje, kao i kako je receno, doslednu primenu dejtonskog sporazuma. Poznato je da odnose dve zemlje opterecuje tuzba koju je ratna Vlada u Sarajevu pred medjunarodnom sudom u Hagu podigla protiv Jugoslavije, za kako se navodi u tuzbi, agresiju na BiH. "Zelja gradjana Jugoslavije je da se uspostave diplomatski odnosi sa svim zemljama u regionu", rekao je Svilanovic i dodao: "Naravno da postoje, otvorene teme. Posle deset godina ratovanja u kojima su gradjani moje zemlje bili ima toliko tema i na unutrasnjem i na spoljno-politickom planu. Ja samo zelim da prenesem spremnost da se o svim temama otvoreno razgovara i da se suocimo sa posledicama rata ali sa izgledima mira". Jugoslovenski sef diplomatije najavio je da ce nakon uspostavljanja diplomatskih odnosa dve zemlje doci do obnavljanja specijalnih veza izmedju SRJ i Republike Srpske.

Ministri inostranih poslova BiH i SR Jugoslavije Jadranko Prlic i Goran Svilanovic potvrdili su u sredu u Sarajevu da nema prepreka za uspostavljanje punih diplomatskih odnosa izmedju dve zemlje i da bi oni trebalo da bidu uspostavljenih u narednih petnaestak dana. Prema Svilanovicem recima, tuzba BiH protiv SRJ pred Haskim sudom "nije formulisana kao prepreka za uspostavljanje diplomatskih odnosa". Kako javlja Srna, Svilanovic je na konferenciji za novinare izrazio licno zaljenje zbog stradanja kojem su u ratu BiH bili izlozeni pripadnici bosnjackog, hrvatskog i srpskog naroda. Prlic je precizirao da je tokom danasnjih skoro cetvorocasovnih razgovora sa Svilanovicem razgovarano i o specijalnim odnosima Jugoslavije i RS i pitanju dvojnog drzavljanstva, prenosi Fonet.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Podeli: