RAZGOVOR PATRIJARHA PAVLA I SVETOZARA MAROVICA

Izvor: B92

Utorak, 21.11.2000.

18:08

Default images
Predsednik Skupstine Crne Gore Svetozar Marovic izjavio je u utorak, posle susreta sa srpskim patrijarhom Pavlom, da Crnoj Gori "nije do toga da crkva deli ljude, niti da njome upravljaju stranacki kabineti". "Najvaznije za ovaj razgovor jeste nasa zajednicka briga o ulozi Mitropolije crnogorsko-primorske i pravoslavne crkve u Crnoj Gori", kazao je predsednik crnogorske skupstine o temi razgovora u manastiru Zdrebaonik kod Danilovgrada

Marovic je kazao da crkvom treba da upravljaju oni "koji veruju u Boga" i "ne dolaze u crkvu da budu Srbi ili Crnogorci". On je preneo reci patrijarha Pavla da "oni koji imaju svetovnu vlast treba da sluze dobru naroda, a ne samo da naredjuju i vode". Marovic je kazao da se to u politici zove demokratija i da "demokratski odgovorne vlade moraju da znaju sta predlazu i cine". "Mi koji smo na vlasti mislimo, kao i svi drugi na vlasti, da znamo sta cinimo," rekao je on. Predsednik crnogorskog parlamenta je izrazio nadu da ce "narodi Srbije i Crne Gore naci dobro za sebe u onoj meri u kojoj dobar domacin vodi racuna o svojoj kuci". Patrijarh Pavle je apelovao da se "gradi mir, jer jedino tako on moze biti medju nama". "Sloga i jedinstvo su uvek bili korisni i dobri za svakoga", izjavio je srpski patrijarh. Patrijarh Pavle je u blizini manastira Zdrebaonik osvestao novu crkvu i potom sluzio liturgiju povodom danasnjeg praznika Svetog arhangela Mihajla. Sluzbi je prisustvovao i mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije. Svetog arhangela Mihaila slavi veliki broj pravoslavnih gradjana Crne Gore.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Podeli: