MINISTRI EU UKLJUCILI SRBIJU U PROGRAM CARDS

Izvor: B92

Ponedeljak, 20.11.2000.

15:55

Default images
Sefovi diplomatija Evropske unije u ponedeljak su na zasedanju u Briselu ukljucili "demokratsku Srbiju" u program CARDS - program pomoci zapadnom Balkanu, za koji su utvrdjena sredstva od cetiri milijarde i 650 miliona evra u iducih sest godina. Takodje je odluceno da na "celu SR Jugoslaviju, dakle i Srbiju i Crnu Goru" prosire i delokrug delovanja Evropske agencije za obnovu koja je dosad delovala samo na Kosovu. Kako su agenciji Beta rekli izvori sa zasedanja, ministri EU su takodje odobrili da se na predstojecem susretu na vrhu Evropske unije i zapadnog Balkana, parafira sporazum o stabilizaciji i asocijaciji sa Makedonijom. Oni su dali zeleno svetlo i za to da se na zagrebackom samitu obnaroduje pocetak pregovora o takvom sporazumu i sa Hrvatskom.

U deklaraciji za zagrebacki samit, ciju su sadrzinu sefovi diplomatija EU u ponedeljak uglavnom usaglasili, predocava se mogucnost sklapanja sporazuma o stabilizaciji i asocijaciji i sa ostalim zemljama podrucja, s tim sto bi Evropska komisija prethodno sacinila studiju o izvodivosti takvog poduhvata i za Bosnu, SR Jugoslaviju i Albaniju. Evropska unija ce se u Zagrebu obavezati da ce obezbediti materijalna sredstva i svu strucnu i drugu pomoc za privrednu obnovu, oporavak i demokratsku stabilizaciju zemalja Zapadnog Balkana. Ove zemlje ce, medjutim, morati da se neopozivo obavezu da ce izvrsiti i "nepovratno pokrenuti" ekonomske trzisne reforme i "ucvrstiti i dokazati da u njima deluju demokratske ustanove i pravna drzava", precizirali su zvanicnici Saveta ministara koji su ucestvovali na danasnjem ministarskom zasedanju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Podeli: