KOSTUNICA POSTAVIO DVA USLOVA

Izvor: B92

Nedelja, 19.11.2000.

17:00

Default images
Predsednik SRJ i predsednik Demokratske stranke Srbije Vojislav Kostunica rekao je u nedelju na sednici Glavnog odbora stranke, da ce, isto onako kao sto je, pismeno uslovljavajuci, prihvatio da bude kandidat za predsednika SRJ, u pismenom obliku usloviti pristanak da se njegovo ime nadje na listi DOS-a za republicke izbore, prenosi B92.

“Dva su uslova na kojima insistiram”, podvukao je Kostunica – savezna drzava i pravna drzava, i to pojasnio rekavsi:

"Prvi uslov je savezna drzava. Ne bi bilo dobro da se posle republickih izbora 23. decembra dve vladajuce garniture u Srbiji i Crnoj Gori, DOS i DPS, dogovore kako da drzava bude uredjena - taj dogovor mora biti siri. Da ne bi drzava sutra ponovo pocela da se klati i da ne bi opet za neku godinu menjala ustav i da drzava ne bi prestala da postoji. Drugi uslov je da se pravo mora postovati i posle 23. decembra ali rezim uredjivanja SRJ i Srbije na nacelima pravne drzave nije nesto sto ce biti od 23. decembra, nego i u prethodnom periodu - i u ovom periodu od 5. oktobra do 23. decembra kada je takodje bilo puno primera nezakonitosti samovolje, bezvlasca, nasilja u pojedinim odlukama. Sve se to mora na neki nacin revidirati", kaze Kostunica.

O tome je, rekao je Kostunica, postignuta saglasnost na sastanku Predsednistva DOS-a, ali on, kako je istakao, insistira na cvrstom, pisanom obliku dogovora.

“Ima jos jedan problem koji se javlja sa predsednickim izborima i koji je vezan za pitanje pravne drzave, a to moze stvoriti problem u radu DOS-a i izlasku na predstojece izbore”, upozorio je Kostunica i potom nastavio:

"Mi smo na izbore 24. septembra izasli tako sto smo imali nas predizborni program, sto smo vodili kampanju u skladu sa tim programom, ali sto se nismo upustali u pitanje sta ce biti posle izbora, sto se nismo bavili pitanjem kako ce izgledati buduca vlada, ko ce biti njen mandatar i sve ostalo. Normalno je da se o tome dogovorimo u DOS-u, ali je normalno i da skupstina ima poslednju rec o tome, nije uobicajeno da se o tome govori unapred, i otud su i moje i neke nase zamerke

Predsednik SRJ i predsednik DSS je na sednici Glavnog odbora stranke rekao i da je ubedjen da DOS posle 23, decembra vise nece postojati zbog programskih razlika i razlika koje se izmedju stranaka u DOS-u vec javljaju u praksi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Podeli: