NEZADOVOLJSTVO SPROVODJENJEM DEJTONSKOG SPORAZUMA

Izvor: B92

Subota, 18.11.2000.

10:26

Default images
Pet godina posle postizanja Dejtonskog mirovnog sporazuma o okoncanju rata u BiH, neki balkanski lideri i americki diplomati nezadovoljni su zbog toga sto sporazum nije u potpunosti sproveden. "Sve dok Bosna ima tri vojske, dok se izbeglice ne mogu vratiti kucama, dok korupcija bude nekontrolisana i masovna, dok je sloboda stampe ugrozena i dok je opasnim ratnim zlocincima dozvoljeno da deluju razdiruce - potencijal Dejtonskog sporazuma ce ostati neostvaren", rekao je kasno u petak americki ambasador u UN Ricard Holbruk, jedan od tvoraca sporazuma.

Kako prenosi Beta, visoki predstavnik medjunarodne zajednice u BiH Volfgang Petric slozio se da Dejtonski sporazum nije u potpunosti primenjen, ali je istakao da su u tom cilju ulozeni veliki napori. "Iz tog razloga ja pritiskam, trgujem, pretim i otpustam javne sluzbenike. Ali, nama je potrebno da Bosanci preuzmu svoje probleme i rese ih u duhu kompromisa, na istinski demokratski nacin. To je ono sto nam jos uvek nedostaje", naglasio je Petric. On je ocenio da postoji "rastuca tendencija" politicara u BiH da se oslanjaju na medjunarodnu zajednicu. "Pet godina posle Dejtona, strpljenje poreskih obveznika u nasim zemljama je na izmaku. Neophodno je da kazemo bosanskim politicarima da moraju obaviti svoj posao", kazao je Petric.

Bivsi bosanski premijer i lider Stranke za BiH Haris Silajdzic rekao je da neke od najvaznijih tacaka sporazuma, poput povratka izbeglica i ozivljavanja predratnog visenacionalnog drustva, nisu ostvarene.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Podeli: