RICARD BERNSTIN: IDEJA O KOLEKTIVNOJ KRIVICI VRLO OPASNA

Izvor: B92

Subota, 18.11.2000.

16:17

Default images
“Stanoviste o postojanju kolektivne krivice vrlo je opasno, jer, kao sto je Hana Arent jednom rekla: ako su svi krivi, to je drugi nacin da se kaze da niko nije kriv”, kaze njujorski profesor i filozof Ricard Bernstin, koji je govorio u petak i subotu u Beogradu na Demokratskom seminaru 2000, u organizaciji Beogradskog kruga, Alternativne akademske mreze i Centra za zenske studije, prenosi B92.

Objasnjavajuci zasto je ideja o kolektivnoj krivici opasna, profesor Bernstin kaze: “Stanovniste kolektivne krivice je vrlo blisko rasizmu, jer okrivljujete ceo narod za nesto - zato sam vrlo skeptican u pogledu tog koncepta. Ja nikako ne zelim da poreknem da postoji individualna odgovornost, nego hocu da kazem da postoji odgovornost drzave, nacije, kao sto i politicke partije mogu da budu odgovorne. Dakle, oni mogu biti suodgovorni i neki politicki lideri moraju da odgovaraju za ono sto su cinili, ali mislim da ideja o kolektivnoj krivici moze voditi u pogresnom pravcu. Ja zelim da odbacim kolektivnu krivicu da bismo uspostavili razlicite stepene razlicitih odgovornosti i da uvek imamo na umu da kada govorimo o politickom drustvu – politicko drustvo sacinjavaju individualni clanovi i njihova odgovornost uvek zavrsava na nivou licne odgovornosti”.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Podeli: