KOSTUNICA: SA AMERIKOM NEMA NERESIVIH PROBLEMA

Izvor: B92

Sreda, 15.11.2000.

18:15

Default images
Predsednik Jugoslavije Vojislav Kostunica izjavio je da predstojeca promena administracije u Vasingtonu, bez obzira na to ko ce uci u Belu kucu, Americi i Jugoslaviji "posle veoma teske decenije, pruza priliku za novi pocetak". U video poruci ucesnicima konferencije o americkoj politici na Balkanu, koju je u Vasingtonu organizovao Institut Rokford, Kostunica je rekao da "za lecenje nekih od rana iz te decenije treba vremena", ali i da "moraju biti iskoriscene sanse za promenu kursa". "Nema sustinskih sukoba izmedju nasih dveju zemalja koje su bile prijatelji i saveznici duze od veka. Problemi koji postoje mogli su biti izbegnuti i nisu neresivi", rekao je jugoslovenski predsednik. Kako se prenosi u saopstenju Instituta dostavljenom FoNetu, Kostunica je, u vezi s Kosovom, naglasio da bi normalizacija jugoslovensko-americkih odnosa bila "mnogo laksa da NATO nije u okupaciji nase suverene teritorije", ali je porucio da ce "napredak u drugim oblastima doprineti nalazenju trajnog resenja za juznu srpsku pokrajinu". "Problem Kosova nije izmislio Milosevic i njegovo uklanjanje, samo po sebi, ne moze resiti istorijske teskoce koje je on ucinio jos mnogo gorim", rekao je Kostunica, dodavsi da Milosevicevi zlocini "moraju biti odmereni na odgovarajuci nacin". "To je jednako vazno za vas, kao i za nas. Vazno je za nas, jer su njegove naredbe izvrsavali nasi gradjani u nasoj suverenoj (pravosudnoj) nadleznosti; vazno je za vas, jer je njegovim zlocinima pridavana tako velika ideoloska i hipnotizerska vaznost, pa su cak i izmisljani, ako ih nije bilo dovoljno", ocenio je jugoslovenski predsednik. "Zlocini i kriminalnost 'OVK', tako ocigledni za nas, u tom hipnotizerskom okruzenju su uveliko bili nevidljivi za obicne Amerikance i ignorisani od njihovih lidera", dodao je on.

Prihvatajuci da pravosudni proces mora odigrati ulogu u konacnom pomirenju, jugoslovenski predsednik je, istovremeno, upozorio da ce mehanizam pravosudne odmazde odloziti pomirenje i uciniti ga tezim. "Rad Haskog tribunala, s kojim cemo mi naci nacine saradnje, trebalo bi - bolje ranije nego kasnije - da bude premesten u zemlje naslednice bivse Jugoslavije", podvukao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Podeli: