EVERTS RAZGOVARAO SA PREDSTAVNICIMA KOSOVSKIH SRBA

Izvor: B92

Sreda, 08.11.2000.

21:26

Default images
Nakon razgovora sa predstavnicima Srba sa Kosova u Caglavici, sef misije OEBS-a na Kosovu ambasador Dan Everts u sredu je izjavio da sa novim demokratskim promenama u Beogradu i mnogo mirnijim razvojem situacije na albanskoj strani, na Kosovu predstoji bolja buducnost. Everts je razgovarao sa predstavnicima Srpskog pokreta otpora i Srpskog nacionalnog veca centralnog Kosova, koje su predvodili Momcilo Trajkovic i Slavisa Kostic. Na pitanje da li ce biti organizovani lokalni izbori za Srbe na Kosovu, Everts je odgovorio da medjunarodna zajednica zeli i nada se da ce ukljuciti Srbe u lokalne organe vlasti, dodavsi da se cine i napori da se odrze izbori. "To je bila i osnovna tema naseg razgovora", rekao je Everts i izrazio nadu da ce uskoro saopstiti konkretne podatke o tome.

Na pitanje da li ce se Srbima na Kosovu dopustiti da glasaju na parlamentarnim izborima u Srbiji 23. decembra, Everts je odgovorio da se o tome razgovara u Beogradu. "To pitanje razmatra UNMIK, medjutim, smatramo da je jako vazno da sa nase strane opozicija koja je preuzela vlast u Beogradu dobije podrsku i da joj pruzimo pomoc", rekao je Everts nakon sastanka.

"Najvise smo razgovarali o ucescu Srba u lokalnim organima vlasti. Izneli smo svoj stav da Srbi ne mogu biti ukras albanskoj vlasti samo zato da bi medjunarodna zajednica tu vlast prikazala kao multietnicku iako ona to nije", rekao je Trajkovic nakon razgovora. "Ponovili smo i stav da se u srpskim enklavama formiraju nove opstine sa vecinskim srpskim stanovnistvom i da se u njima organizuju izbori. Zatrazili smo povecanje mera bezbednosti za srpsku zajednicu i intenziviranje procesa povratka Srba ali i obezbedjenje instrumenata protiv albanske majorizacije kako bi Srbi mogli da ucestvuju u lokalnim organima vlasti", rekao je Trajkovic.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Podeli: