ICN: UPUTSTVA ZA KINESKE LEKOVE FALSIFIKOVANI

Izvor: B92

Utorak, 07.11.2000.

15:47

Default images
Potpredsednik ICN za naucna istrazivanja Ljubica Medic-Mijacevic izjavila je da je uvozom vece kolicine lekova iz Kine, koji su sproveli najvisi drzavni organi i AD Galenika, prekrsen Zakon o proizvodnji i prodaji lekova, javlja B92. “Ti lekovi kod nas nisu registrovani i prema dostupnim podacima oni nisu imali odobrenje za pustanje u promet posto proizvodjaci iz Kine nisu dostavili obimnu dokumentaciju o lekovima”, rekla je Medic-Mijacevic na konferenciji za novinare. Prema njenim recima, ima slucajeva da su lekovi stizali bez uputstava ili da su ona falsifikovana. “Odobrenje za uputstva kod nas daje Farmakoloski institut, a uputstva su menjana jer nisu u saglasnosti sa nasim zakonom i medicinskom doktrinom”, objasnila je predstavnica ICN-a i navela sledece primere:

"Kod leka Dijazepam - u originalnom uputstvu stoji da je kontraindikovan kod dece, a mi znamo da se Dijazepam koristi u antiepilepticnom stanju bas kod dece i kod odraslih. Oni su to izmenili. Krakteristican je primer i oko insulina koji je uvezen - takav insulin na nasem trzistu ne postoji. Postoji, kako oni kazu, slican. Iz lekarskih krugova svako dobro sta to znaci. Da li oni dobili garancije za insulin ili nisu, te podatke nemamo, svako uputstvo je korigovano odnosno falsifikovano", izjavila je Potpredsednik ICN za naucna istrazivanja.

Medic-Mijacevic je saopstila da registracija jedne vrste leka u Rusiji kosta 10 hiljada dolara ocenjujuci da je izostankom registracije kod nas direktno ostecena drzava. Prema njenim recima, lekove iz Kine uvozila je firma "Progres" na zahtev Fonda za zdravstveno osiguranje, dopremani su JAT-ovim avionima, i skladisteni u magacinima AD Galenike. Ona je rekla da nema podatke o tome koliko se kineskih lekova i dalje nalazi u prodaji. "Trenutno se ne dovodi u pitanje kvalitet kineskih lekova ali trebalo bi formirati nezavisnu komisiju eksperata pri saveznom ministarstvu zdravlja koja bi utvrdila sve cinjenice oko uvoza tih lekova”, zakljucila je potpredsednik ICN-a.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Podeli: