JUGOSLAVIJA ZVANICNO ZATRAZILA PRIJEM U OEBS

Izvor: B92

Ponedeljak, 06.11.2000.

17:06

Default images
Predsedavajuci organizacije za evropsku bezbednost i saradnju, austrijski sef diplomatije Benita Ferero Valdner razgovarala je u ponedeljak u Beogradu sa predsednikom Jugoslavije Vojislavom Kostunicom, premijerom Zoranom Zizicem i ministrom inostranih poslova SRJ Goranom Svilanovicem. Detaljno se razgovaralo o pitanju koje je za Jugoslaviju u ovom trenutku jedno od najvaznijih, a to je mogucnost brzog prijema nase zemlje u OEBS rekao je Goran Svilanovic, prenosi Radio B92. Obracajuci se novinarima predsedavajuci OEBS-a Benita Ferero Valdner je rekla joj da zvanican zahtev SRJ za prijem u OEBS daje mogucnost da odmah razmotri "razlicite detalje i korake koji su neophodni u OEBSu, kako bi pripremila ministarsku konferenciju". "Vec u petak imacemo zasedanje stalnog saveta OEBS-a u Becu, kome ce najverovatnije prisustvovati i govoriti ministar Svilanovic. On ce tom prilikom imati mogucnost da razgovara sa drugim zvanicnicima zemalja clanica OEBS-a o prijemu Jugsolavije u ovu organizaciju. Ovo je vazno za celu medjunarodnu zajednicu i ja sam zbog svega toga kao njen predstavnik veoma srecna", rekla je predseradvajuca OEBS-a Benita Ferero Valdner.

Kako prenosi Beta, ona je rekla da je u Beograd doputovala kako bi zvanicno ponovila poziv Vojislavu Kostunici da se SRJ pridruzi OEBS. U pismu je naglaseno da se SRJ smatra jednom od drzava naslednica bivse Jugoslavije, a ne, kako su do sada vlasti u Beogradu insistirale da je SRJ jedini naslednik, rekla je austrijski ministar. Ona je rekla da je predsednik SRJ prihvatio poziv da 26. novembra u Becu prisustvuje ministarskom sastanku OEBS i dodala da bi on tom prilikom zvanicno potpisao Helsinsku i Parisku deklaraciju i istambulski dokument OEBS iz 1999. Predsedavajuca OEBS je takodje urucila Vojislavu Kostunici zvanican poziv austrijskog predsednika Tomasa Klestila da poseti Austriju. Ta poseta bi mogla da bude kombinovana s ministarskim sastankom OEBS, rekla je Valdner.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Podeli: