DODIK U BEOGRADU

Izvor: B92

Ponedeljak, 06.11.2000.

14:45

Default images
Njegova svetost patrijarh srpski gospodin Pavle u ponedeljak je u Patrijarsijskom dvoru u Beogradu primio premijera Rrepublike Srpske Milorada Dodika. Pre prijema kod patrijarha Dodik je posetio Sabornu crkvu u Beogradu, javlja Srna. Predsednik Vlade RS se, u okviru svoje prve posete Beogradu nakon dve godine, sastao i s potpredsednikom Vlade Srbije Nebojsom Covicem. Na sastanku je dogovoreno da RS hitno pomogne Srbiji u energentima te da Jugoslavija isporuci RS kriminalce za koje se veruje da se kriju na jugoslovenskoj teritoriji. Dodik je posle sastanka izjavio novinarima da je RS stavila svoje energetske potencijale na raspolaganje Srbiji i izrazio spremnost da pomogne da se izvrsi i pozajmica elektricne energije iz okruzenja, odnosno iz Federacije BiH. On je rekao da je bilo reci o dugorocnim razmenama izmedju RS i Srbije, ali i o ukidanju administracije i sive ekonomije koja je opterecivala trgovinske odnose izmedju dve Republike. Covic je rekao da se u sto kracem roku, mozda vec u utorak, moze ocekivati pomoc u isporuci elektricne energije Srbiji, a radi se o 1,5 miliona kilovat casova dnevno, kao i ostalim energentima. On je napomenuo da s premijerom RS razgovarao o ukidanju raznih zabrana koje je prosli rezim uspostavio na relaciji Srbija-RS i istakao da Vlada Srbije nije uspela da dobije informaciju ko je, kada i kako naredio odredjene zabrane u vezi s dolaskom Dodika u Srbiju, javlja Srna. Razgovorima su prisustvovali koministar unutrasnjih poslova Srbije Bozo Prelevic, ministar energetike Srboljub Antic, v.d. generalnog direktora "Elektroprivrede Srbije" Krsto Vukovic i v.d. generalnog direktora "Naftne industrije Srbije" Jovan Vulic.

Dodik je prilikom posete sedistu Narodnog pokreta Otpor rekao da postoji mogucnost da su u nestanak Ivana Stambolica "ukljuceni neki ljudi u Republici Srpskoj koji su podrzavali bivsi Milosevicev rezim". Na pitanje da li ce omoguciti Otporu da dodje u RS kako bi istrazivao nestanak Stambolica, Dodik je rekao da su Otporu granice otvorene. "Volio bih i kao premijer i kao covjek da se utvrdi istina o nestanku Stambolica. Stamoblic je dolazio u RS kao prijatelj i ja sam ga licno poznavao", rekao je Dodik. Izrazavajuci zadovoljstvo pobedom DOS, Dodik je rekao da RS s paznjom prati sta se dogadja u Srbiji. "Nadam se da ce nove vlasti, bez obzira na probleme polako korak po korak uspjeti da stabilizuju situaciju".

Dodik bi trebalo da se sretne i s predsedavajucim DOS Zoranom Djindjicem, predsednikom Veca gradjana parlamenta SRJ Dragoljubom Micunovicem, i gradonacelnikom Beograda Milanom St. Proticem.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Podeli: