MILANOVIC I SARADNICI PRIJAVLJENI ZA UBISTVO S UMISLJAJEM

Izvor: B92

Ponedeljak, 06.11.2000.

17:50

Default images
Advokat porodica stradalih radnika Radio-televizije Srbije Slobodan Sisic u ponedeljak je izmenio i prosirio krivicnu prijavu protiv bivseg direktora RTS-a Dragoljuba Milanovica i grupe drugih lica, sugerisuci da su oni krivi za ubistvo s predumisljajem sesnaestoro ljudi. "Ja sam prosirio tuzbu i promenio njenu kvalifikaciju u umisljajno ubistvo vise lica. Rec je o kaznenom delu iz clana 47 stav 2 stav 6 Krivicnog zakonika Republike Srbije", rekao je Sisic agenciji Beta. On se ranijom prijavom bio ogranicio na navod da se funkcioneri RTS-a nisu pridrzavali mera zastite radnika na radu, "sto je u krajnjoj je meri izazvalo njihovu smrt". Advokat porodica zrtava istovremeno je prosirio prijavu i na Jovana Ristica, pomocnika direktora RTS-a za televiziju, a na temelju izjave Jurzija Dinstibira, specijalnog izvestioca generalnog sekretara UN za ljudska prava u bivsoj Jugsolaviji, koji je 2. oktobra u razgovoru sa liderom tadasnje opozicije Nenadom Cankom rekao da su Milanovic i Ristic 24 casa ranije bili obavesteni o tacnom trenutku napada na RTS. Advokat Sisic predlozio je istraznim organima da grupi prijavljenih lica oduzmu pasose, zbog opasnosti da bi mogli da pobegnu iz zemlje i zbog sumnje da ucestvuju u unistavnaju dokaza o inkriminisanom delu.

Advokat porodica zrtava otisao je i korak dalje, prelozivsi preventivni pritvor protiv nekolicine bivsih funkcionera RTS-a: generalnog direktora Dragoljuba Milanovica, glavnog i odgovornog urednika Milorada Komrakova, zamenika glavnog urednika Dusana Vojvodica, generalnog sekretara Dusana Jakovljevica, pomocnika direktora za poslove odbrane i zastite Slobodana Perisica. Ista mera predlozena je i za bivseg predsednika Upravnog odbora RTS-a Vukasina Jokanovica, koji je jos uvek jugoslovenski drzavni tuzilac, i kao takav covek koji moze da ne udovolji zahtevu iz prijave o pokretanju istrage. Prijava, po zakonu, moze da predstavlja jedan od povoda za tuzilastvo da pokrene istragu.

Istraga o televiziji do danas nije pokrenuta, uprkos mnogobrojnim sumnjivim okolnostima koje okruzuju pogibiju 16 radnika RTS-a i isto tako mnogobrojnim zahtevima javnosti.

Na izmenu krivicne prijave, koja moze da predstavlja povod za tuzilastvo da pokrene istragu, advokat Sisic se, kaze, odlucio nakon sto je 5. novembra u bisoj centrali RTS-a u Takovskoj ulici nasao "fotokopiju sluzbene beleske" koju su 2. aprila 1999, u 21.00 sat, sastavili najvisi rukovodioci televizijine sluzbe odbrane i zastite, pomocnik generalnog direktora za te poslove Slobodan Perisic i njegovi saradnici Mitar Djeric, Zvonimir Jocic i Andrija Tadic. U belesci se navodi da je ona nastala nakon sastanka te cetvorice funkcionera, sazvanog zbog "nemogucnosti da se aktvira naredba broj 37 Plana pripravnosti RTS, koja se odnosi na izmestanje stacionarnih delova RTS-a na rezervne mesta rada".

U belesci koju je Beta dobila na uvid dalje se navodi da je Slobodan Perisic u toku sastanka otisao kod generalnog direktora RTS-a Milanovica ne bi li ga ubedio da aktivira naredbu koju je sam potpisao, ali je on to odbio, rekavsi da ce se program i dalje emitovati iz Aberdareve, Takovkse i Hilandarske ulice, dakle iz centrale koja je zatim raketirana, 23. aprila. Ucesnici sastanka tvrde u belesci da su od 26. marta 1999. upozoravali Milanovica da je "ta mera naredjena", ali da je on to stalno odbijao da ucini. U belesci ne stoji, ali Sisic tvrdi da je odgovarajucu naredbu televiziji dostavila Savezna vlada, negde u razdoblju od 24. do 26. marta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Podeli: