REFERENDUM O NEZAVISNOSTI CRNE GORE DO KRAJA JUNA 2001

Izvor: B92

Petak, 03.11.2000.

08:53

Default images
Predstavnici crnogorske vladajuce koalicije “Da Zivimo bolje" postigli su na sastanku u cetvrtak dogovor da do kraja juna sledece godine bude odrzan referendum na kome bi se gradjani te republike izjasnili u kakvoj drzavnoj zajednici zele da zive, javlja Radio B92. Osnova za izjasnjavanje gradjana bio bi dokument koji bi u medjuvremenu usaglasile Crna Gora i Srbija. Sastanku u Podgorici prisisutvovali su predsednik Crne Gore i Demokratske partije socijalista Milo Djukanovic i predsednici Narodne stranke i Socijaldemokratske partije Dragan Soc i Zarko Rakcevic. Prema Rakcevicevim recima, postignut dogovor da se odmah pocne sa pripremama za referendum. "Sve te aktivnosti je neophodno obaviti do 31. decembra ove godine, a onda treba pristupiti referendumskom izjasnjavanju gradjana Crne Gore. Dogovor je da najkasnije referendumsko izjasnjavanje gradjana Crne Gore bude do kraja juna meseca, znaci u prvoj polovini 2001. godine. Time ce se otkloniti sve spekulacije da ce na neki drugi nacin doci do nezavisnosti Crne Gore", dodao je on.

Predsednik Narodne stranke Dragan Soc je rekao da "sve sto bude predmet eventualnog dogovora sa novim vlastima u Srbiji, mora na neki nacin da bude verifikovano od gradjana". "Smatrali smo da je pametno da sada pocnemo da pripremamo ono sto je neophodno za jedan fer referendum unutar parlamenta, kao sto su izborni zakoni. Nudimo kolegama iz SNP i Liberalnog saveza da ucestvuju u formiranju referendumskog zakonodavstva i medijskih uslova. Posto ne postoji saglasnost oko redefinisanja platforme zbog jasnog stava Narodne stranke, mi smo smatrali da je moguce da u medjustranackim razgovorima, na nivou tri partije bez ukljucivanja drzavnih organa, pokusamo da priblizimo sto je moguce vise stavove, pa da konstatujemo oko cega se slazemo a oko cega ne, i da projektujemo da citav taj proces bude doveden do kraja u jednom razumnom roku, sto drzimo da je do polovine iduce godine. Do tada ce se konsitutisati nove vlasti u Srbiji, sa njima cemo sesti za isti sto, doci do nekog dogovora i onda sve organizovati da taj dogovor bude cerifikovan na referendumu", zakljucio je Soc.

Predsednik Izvrsnog odbora DPS-a Miodrag Vukovic u izjavi posle sastanka izrazio je zadovoljstvo postignutim dogovorom. Prema njegovim recima, pokazalo se "opravdanim da treba razgovarati pre svega u koaliciji da bi ocuvali stabilnost sistema u Crnoj Gori". "Razgovaramo svi medju sobom, razgovaramo unutar Crne Gore sa drugim politickim subjektima, sa politickim subjektima u Srbiji, skupljamo sve relevantne cinjenice koje ce nam pomoci da u svakom trenutku donosimo pametnu i promisljenu odluku koju ce podrzati vecina", dodao je Vukovic.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Podeli: