P. BULATOVIC: PARLAMENTARNI IZBORI PRE REFERENDUMA

Izvor: B92

Petak, 03.11.2000.

17:47

Default images
Komentarisuci najavu raspisivanje referenduma od strane Demokratske partije socijalista, potpredsednik Socijalisticke narodne partije Predrag Bulatovic izjavio je da je ta stranka opredeljena za zajednicku drzavu Srbije i Crne Gore ali je "otvorena i za razgovor o referendumu o samostalnosti Crne Gore". Kako prenosi Radio B92, Bulatovic se u izjavi novinarima uoci sednice jugoslovenskog parlamenta, medjutim, zauzeo za raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora u Crnoj Gori pre referenduma o samostalnosti te republike i objasnio:

"SNP je spremna da razgovara o referendumu pre izbora ali da se definise jasno pitanje, demokratski ambijent i formiranje vlade po ugledu na ovo sto je radjeno u Srbiji: paritet u upravljanju u svim vaznim resorima u vladi - izmedju opcija za zajednicki zivot i za samostalnost. Zasto? Zato sto imamo iskustvo da Milo Djukanovic krade izbore, pokrao je predsednicke izbore, a kad neko to uradi jedanput ne mozemo mu dati da raspolaze sa policijskim i drugim aparatom kad je drzava u pitanju. Ja se bojim da g. Djukanovic radi na raspirivanju anticrnogorskog raspolozenja u Crnoj Gori i Srbiji, i bojim se da ima politickih struktura u Srbiji i Crnoj Gori kojima nije do zajednickog zivota, najvaznije je da se gradjani u Crnoj Gori i Srbiji opredele kako zele da zive. Ja bih preporucio zajednicu - to je u interesu i Crne Gore i Srbije", rekao je Bulatovic.

Jedan od lidera Demokratske opozicije Srbije Zoran Djindjic izrazio je uverenje da ce do juna, do kada je najavljeno raspisivanje referenduma o buducem drzavnom statusu Crne Gore, biti pronadjeno "sustinsko politicko resenje za odnose u saveznoj drzavi koje ce zadovoljiti obe republike": "Mislim da cemo do juna imati dovoljno vremena da definisemo poziciju nasih gradjana i partija prema toj buducoj zajednici. Tako da mislim da je to sa njihove strane veliki kompromis - ja sam im zahvalan sto su odustali od onih rokova koji su bili na pocetku postavljani (da do 23. decembra donesu odluku), a to je rezultat dobrih odnosa DOS-a i DPS-a", ocenio je Djindjic.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Podeli: