OSNOVANA DEMOKRATSKA ROMSKA UNIJA

Izvor: B92

Petak, 03.11.2000.

19:23

Default images
Predstavnici Roma iz cele Srbije, njih oko stotinu, proglasili su 3. oktobar istorijskim danom za svoj narod. Nekoliko politickih partija i mnostvo udruzenja Roma osnovali su na skupstini u Beogradu partiju pod nazivom Demokratska romska unija, javlja Radio B92. Njihova procena je da ce nakon predstojecih republickih izbora ovaj narod dobiti prve predstavnike u jednoj drzavnoj instituciji – Skupstini Srbije. Clan Izvsrnog odbora Demokratske romske unije, Osman Balic rekao je za nas Radio da ta stranka nece imati predsednika, vec njom upravljati kolektivno telo. Balic je izrazio nadu da ce partija uspeti da angazovanjem u politickom zivotu zemlje, kao i saradnjom sa novim vlastima izdejstvuje regulisanje statusa Roma kao nacionalne manjine i pocne sa sistemskim resavanjem pitanja od egzistencijalnog znacaja za sve njih.

Prema nezvanicnim podacima Roma u Srbiji ima izmedju 800 i 900.000. Nije tajna da je procenat onih koji su zavrsili bar osnovnu skolu jednocifren.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Podeli: