DANAS ODLUKA O PRIJEMU SRJ U UN

Izvor: B92

Sreda, 01.11.2000.

07:26

Default images
U sedistu Ujedinjenih nacija u Njujorku ocekuje se da ce Generalna skupstina UN vec danas doneti odluku o prijemu SR Jugoslavije u svetsku organizaciju, javlja Beta. Savet bezbednosti je u utorak preporucio Generalnoj skupstini da primi SRJ u clanstvo UN, o cemu je generalni sekretar UN Kofi Anan pismom obavestio jugoslovenskog predsednika Vojislava Kostunicu

Ambasador SAD u UN Ricard Holbruk izjavio je da je "ovo veliki dan za demokratiju na Balkanu, u Evropi, i veliki dan za UN". "Gotovo je sa osam godina sterilne, glupe svadje oko jugoslovenskog clanstva u UN", dodao je Holbruk. Britanski ambasador ser Dzeremi Grinstok ocenio je da je predsednik SRJ Vojislav Kostunica "bio izuzetno mudar kada je odmah podneo novi zahtev za (prijem) SRJ". Ambasador BiH Muhamed Sacirbej rekao je da "ova znacajna odluka" resava "najmanje jedan ogroman problem izmedju nas", dodajuci da veruje da to uverenje dele sve njegove kolega iz bivsih jugoslovenskih republika. Hrvatski ambasador Ivan Simonovic kazao je: "Mi ovo smatramo pobedom principa jednakosti svih pet drzava sukcesora" bivse SFRJ.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Podeli: