Subota, 14.10.2000.

17:18

BILT: POTREBNA STRANA ULAGANJA

Izvor: B92

Default images
Specijalni izvestilac Ujedinjenih nacija za Balkan Karl Bilt izjavio je da ocekuje brzo formiranje jugoslovenske vlade i podnosenje zahteva za ulazak u UN. "To je znacajno jer ce Jugoslaviji omoguciti pristup ostalim medjunarodnim institucijama, medju kojima su i finansijske organizacije, sto ce dovesti do ukidanja spoljnjeg zida sankcija", rekao je Karl Bilt na konferenciji za novinare, javlja Radio B92. On je ocenio da je integracija Jugoslavije u UN znacajna jer ce ostvariti mogucnost ucesca u dijalozima koji su vezani za Balkan, a narocito o implementaciji Rezolucije 1244. Na pitanje koliko ce biti potrebno Jugoslaviji da se vrati u svetske tokove, Karl Bilt je odgovorio da “Jugoslavija ima sigurno najsiromasniju i najkorumpiraniju privredu u Evropi. Ona se razvijala u mafijaskoj nomenklaturi. Takvom stanju doprinele su i medjunarodne sankcije. Ona ne moze biti postavljena na noge samo od humanitarne pomoci, vec su potrebna i neposredna strana ulaganja, a priliv kapitala zavisice od brzine reformi u SRJ. To se nece desiti sutra, jer se moraju izvrsiti ekonomske reforme, privatizacija, kao i integracija u Evropu”, rekao je Bilt.

Koordinator humanitarne pomoci Stiven Alen izjavio je da UN imaju tri prioriteta za pomoc Jugoslaviji. “Ta pomoc ce biti pre svega u hrani, gde cemo snabdevati narodne kuhinje, izbeglice i pomoci stabilnosti cena na trzistu”, rekao je Alen. “Druga oblast pomoci koju su UN predvidele za Jugoslaviji sadrzana je u medicini. Mi cemo narednih dana poslati pomoc bolnicama u Srbiji u vidu lekova. Treca oblast je energija. Jugoslaviji je potrebna masivna podrska u elektricitetu za domacinstva i industriju, da bi prebrodili predstojecu zimu", rekao je Alen.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Podeli: