COVIC: HITNO POTREBNO 200 MILIONA DOLARA ZA UVOZ ENERGIJE

Izvor: B92

Utorak, 07.11.2000.

14:39

Default images
Potpredsednik Vlade Srbije i predsednik Demokratske alternative Nebojsa Covic naveo je u utorak da je Srbiji za uvoz struje, mazuta i gasa potrebno 200 miliona dolara i apelovao na medjunarodnu zajednicu da obezbedi tu pomoc. Covic je na konferenciji za novinare kazao da je Srbiji pomoc potrebna odmah, kao i da ce se demokratski procesi u zemlji osigurati ukoliko energenti stignu na vreme. Kako prenosi Beta, on je demantovao napise u pojedinim medijima da je u ponedeljak rekao da ce se restrikcije prekinuti polovinom novembra. Prema njegovim recima, do tog roka ce se poboljsati domaca proizvodnja struje jer ce biti zavrseni remonti termoelektrana u Obrenovcu i Kostolcu, ali ce Srbija imati problema sa strujom tokom cele zime. Covic je dodao da dnevni deficit u proizvodnji struje iznosi 15 kVw.

On je dodao je da Srbiju na temperaturama od oko minus pet stepeni cekaju novi "udari" tokom kojih ce se trositi i do 150 kVh struje dnevno, kao i da je to prethodnih sezona resavano pustanjem u rad akumulacionih termoelektrana, ali da su sadasnje akumulacije zanemarive. Predsednik DA je kazao da, u slucaju nestrucne upotrebe preostalih akumulacija, moze doci do raspada elektrosistema, a da bi u tom slucaju cela Srbija bila bez struje mesec dana. Prema njegovim recima, Srbija ce pojacati uvoz struje, dok je u ponedeljak za uvoz iz Madjarske pustena licitacija, tako da ce elektricna energija uskoro pristizati i odatle.

Prema njegovim recima, bivsa vlast je dobro znala kakva je situacija u elektroenergetskom sistemu tako da je zbog toga i raspisala izbore za 24. septembar, pre nego sto dodje do restrikcija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Podeli: